Wednesday 22 September 2021

Alles over Altena

Feestelijke viering 650 jaar visrechten

21 mei 2012 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - 'Wij Dirc, here van Huerne ende van Althena, maken cond ende kenlic allen luden … dat wij ghegeven hebben ende gheven onsen poirteren van Woudrichem ende onsen poirterskinderen gemeenlic op onse visscherien te visschen.'

Zo gaf Diederik van Horne, de heer van Altena in 1362 het visrecht aan de inwoners van Woudrichem. 650 jaar later bestaat dat visrecht nog steeds! Reden voor coöperatieve visserijvereniging De Hoop een feestje te vieren. Jong en oud, poorter en niet-poorter, iedereen is welkom op zaterdag 9 juni in Woudrichem: 650 jaar visrechten. Een feestelijke viering tussen 10.00 en 17.00 uur.

Visfeestje
Een visfeestje kan natuurlijk op geen andere plek plaatsvinden dan in en aan het water. De visafslag is geopend en het is duidelijk dat er op d’n Bol, de plek waar het veer op Gorinchem afmeert, iets te doen is. Je ruikt het al ver buiten de poorten van de stad! Er wordt op potkachels vis gebakken en in een grote taanketel worden de netten verduurzaamd. Er is een zeilmakerij en een smederij te vinden en de touwslager is er aan het werk. Die laat niet alleen zien hoe dat in z’n werk gaat; je mag ook zelf je touw slaan. Er is een vliegvisdemonstratie en een ware werpzak-gooien demonstratie. Met dit ouderwetse vistuig kun je veel vis vangen! Ook bij dit onderdeel worden bezoekers uitgenodigd zelf te ondervinden hoe dat in zijn werk gaat. De werpzak is ook te vinden nabij het veer naar Loevestein, op de locatie Boven ’t Gat. De gebroeders Struik laten hier zien hoe je een puike paling rookt en ook andere visjes worden er bereid.

Koren
In de Historische Haven is de scheepswerf de plek waar je geweest moet zijn. Vijfentwintig oude slepers liggen afgemeerd en één ervan is te bezichtigen. Te horen en te zien zijn dichters, geraakt door de poëzie van vis, visserij en visrechten. Boeken en prentbriefkaarten met een visluchtje zijn te koop, oude film en foto-opnamen te bewonderen. In de vesting is molen Nooit Gedagt en het Visserijmuseum geopend en kan de toren van de Martinuskerk onder leiding van een gids worden beklommen. Onverwachte ontmoetingen op het hoogste punt van Woerkum zijn te verwachten. Als de klok niet beiert, is er een dichter of het gezang van koren te horen. ‘Ongestaagd’, het ’ Vischwijven koor’ en het kinderkoor onder bezielende leiding van Gabriël Gort, ze zijn allemaal van de partij op 9 juni.

Op het water is de meeste reuring. Immers, visrechten moeten worden uitgeoefend! De Woerkumse vissers gingen bij nacht en ontij het water op om de kost te verdienen. Hoe dat in zijn werk ging wordt verbeeld met de zegenboot en de galg (een ware Woerkumse attractie). Speciaal voor de viering van 650 jaar visrechten heeft de rijksoverheid toestemming verleend om een aantal dagen op paling te mogen vissen. Sinds 2008 geldt hiervoor op de rivieren een strikt verbod. Zalmschouwen van de VBZ varen op het water voor het Woerkumse rivierfront en nemen af en toe bezoekers mee. Wie het eerst komt, die het eerst maalt. De geschiedenis herleeft! Dat de riviervisserij (gelukkig) niet alleen in geschiedenisboeken te vinden is, laten de Woerkumse gebroeders Struik zien. Zij verdienen nog steeds de kost als beroepsvissers en demonstreren hoe er anno 2012 gevist wordt.

Organisatie
650 jaar visrechten is een initiatief van coöperatieve visserijvereniging De Hoop in samenwerking met het Cultuurhistorisch- en Visserijmuseum Woudrichem, de Vereniging tot Behoud van de Zalmschouw (VBZ), het Stadsgidsengilde, Historische Stadshaven, voetveer Stichting Boven ’t Gat, Bibliotheek Altena, het Nederlands Dichterspodium en het Streekarchief Land van Heusden en Altena en wordt ondersteund door de gemeente Woudrichem.

Kijk voor meer info op www.dehoopwoudrichem.nl 

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.