vrijdag 3 december 2021

Alles over Altena

Waterdragers: duizend euro voor Edukans

19 mei 2012 (door WerkendamNet)

ALTENA - Geridderd worden al voor je iets hebt gepresteerd, zo reageert een enkeling als de prachtige eremedaille bij de start wordt uitgereikt op Fort Altena. De vorm ervan doet denken aan een fort, in het glimmend roestvrijstalen embleem staat het woord WATERDRAGER te lezen. De opdracht voor de deelnemers aan deze bijzonder wandel- en hardlooptocht op Hemelvaartsdag is dan ook om lopend een flesje water te halen bij niemand minder dan Hugo op Slot Loevestein. Op vertoon van de waterdrager kan gratis van het voetveer bij Woudrichem gebruik worden gemaakt en onderweg zit oud-buurman Gerrit Dolk met zopie en snoep.

Het weidse uitzicht over Merwede en Groesplaat wordt verwisseld voor Maas en Gele koolzaadvelden. Bij Loevestein vinden sommigen het welletjes en zakken onderuit in het zonnetje. Het is goed toeven in ontspannen middeleeuwse sfeer bij boekenkist en broodjes op de scheiding van Maas en Waal. Vijfenvijftig van de zesentachtig lopers steken echter weer over naar Brabant en ontdekken dat de terugweg over het nieuwe Liniepad zelfs mooier is dan de heenweg.
Hoewel het onverharde wegdek nog wat kaal oogt van de nieuwigheid is de omgeving adembenemend. De bunkers kun je aanraken en op de poldermolen die je altijd alleen uit de verte hebt gezien worden je door molenaar Van Steenis zelfs getrakteerd op een rondleiding en kun je de reuzel, om de as te smeren op de bovenste zolder, bungelen aan de hanebalk.

Koepel
De vijftien kilometer zitten er bijna op als vlak voor het schitterend gerestaureerde Fort Altena een enorme bruingeroeste koepel opduikt langs het sprookjesachtige water dat richting Biesbosch stroomt. De koepelkazemat verbindt het heden met het verleden en is nu vogelobservatiepunt. Dus gelukkig kun je nu vriend in plaats van vijand bekijken.
Bij de finish over de ook al nieuwe ophaalbrug rest alleen nog het uitgieten van het overgebleven water over een klein betonnen fort. Op de bovenkant ervan prijkt de wereldbol met kanalen naar de vier hoeken van de aarde.
Met de bijna rituele handeling geef je aan van mening te zijn dat drinkwater eerlijk verdeeld moet worden over de aarde en haar bewoners.

Edukans
Zal dit voor altijd een sprookje blijven? De opbrengst gaf in ieder geval goede moed. € 1001,= voor waterprojecten van Stichting Edukans.

Lees meer over:

Altena edukans waterdrager
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.