Saturday 18 September 2021

Alles over Altena

Woudrichem levert tweede Slag om Dondervoort met Willem van Oranje

15 mei 2012 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Leerlingen van het Willem van Oranje College (Wijk en Aalburg) gaan terug in de geschiedenis en nemen de virtuele handschoen op tegen de Spanjaarden. Maandag 21 mei zet de 'Slag om Dondervoort' zich daarom voort .In een social en urban game verwerven de leerlingen kennis over het leven in een vestingstad tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Ter afsluiting spelen zij het stadsspel, dat speciaal voor de vestingstad Woudrichem is gemaakt.

Op 30 maart jl. vond de landelijke start plaats in Brielle. Leerlingen van het Pentacollege leverden daar de eerste - helaas verloren - 'Slag om Dondervoort'. Het spel trekt nu als een estafette door het land. Na Woudrichem is het de beurt aan leerlingen van het Camphusianum uit Gorinchem.

Gamen
Om het historisch bewustzijn te prikkelen en erfgoedparticipatie bij jongeren te bevorderen, ontwikkelden studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Vestingsteden een vakoverschrijdende, educatieve sociale game. De game draagt kennis over van de Tachtigjarige Oorlog en de bijzondere betekenis van Nederlandse vestingsteden daarin. Het spel stimuleert onderlinge samenwerking tussen leerlingen en laat hen nadenken over hun positie in de groep. Leerlingen ontwikkelen vaardigheden als strategisch denken en vakoverschrijdend werken. Er zijn verschillende begeleidende lespakketten beschikbaar voor ondermeer geschiedenis, CKV, wiskunde en lichamelijke opvoeding. Mede door deze combinatie is het spel uniek te noemen. De game heeft een landelijke dekking en kan door alle leerlingen uit de onderbouw van VWO, Havo en VMBO. Het spelen van de game neemt een week in beslag en vindt zowel binnen als buiten de schoolmuren plaats.

Maurits? veldtocht 2012

De estafette herinnert aan de verschillende veldtochten die Prins Maurits ondernam tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Gedurende de Tien Jaren (1588 - 1598) was Maurits erg succesvol en wist hij de ´Hollandse Tuin te sluiten´. Hij heroverde toen een aantal die in Spaanse handen waren, zoals Zutphen, Deventer, Delfzijl, Hulst en Nijmegen.

Scholen die meedoen aan de estafette krijgen een ´oorlogskas´. Op 21 mei wordt deze, in aanwezigheid van burgemeester Petter (tevens bestuurslid van de Vereniging van Nederlandse Vestingsteden), overhandigd aan de leerlingen van het Willem van Oranje College. Aan de leerlingen de taak om deze ´oorlogskas´ goed te bewaken en ervoor te zorgen, dat ze de belegering van Dondervoort weten te beëindigen. Nadat de school de game heeft gespeeld wordt de ´oorlogskas´ overgedragen aan een volgende school die de game gaat spelen. Zo reist de ´oorlogskas´ mee tijdens de veldtocht langs de verschillende vestingsteden. Eind 2012 komt deze kas weer terug in Brielle en wordt bekeken wat er nog over is en of de veldtocht succesvol is geweest.

Kijk op de speciale blog www.slagomdondervoort.posterous.com of op de website www.slagomdondervoort.nl voor meer informatie.

Lees meer over:

woudrichem dondervoort
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.