donderdag 20 januari 2022

Alles over Altena

Uitwijkse molen onder handen genomen

8 mei 2012 (door WoudrichemNet)

UITWIJK - De ondertoren van de Uitwijkse molen wordt voorzien van een nieuw rietdek aan de oost- en westzijde, de zijden van de ondertoren waar ook de toegangsdeuren zich bevinden. De rietdekkers gebruiken hiervoor speciaal extra gedroogd inlands riet. Omdat de toren van de molen steiler is dan een gemiddeld dak van een boerderij, en de molen ook nog eens beweegt en trilt tijdens het malen, blijft dit extra droge riet beter zitten, omdat het minder zal krimpen en dus minder snel uitvalt. Op die manier gaat het veel langer mee! Het nieuwe rietdek is één van de laatste werkzaamheden die bij de recente restauratie van deze wipwatermolen uit 1700 nog moest worden uitgevoerd.

Het is een aardigheid om te zien hoe deze vaklieden de nieuwe rietbossen aanbrengen tot een mooi strak rietdek.

Lees meer over:

Uitwijk molen
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.