donderdag 27 januari 2022

Alles over Altena

Derde aanhouding in uitbuitingszaak

7 mei 2012 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - De politie heeft een derde arrestatie verricht in een onderzoek naar de uitbuiting van Filipijnse matrozen op binnenvaartschepen. Het gaat om een 55-jarige man uit Singapore.  Justitie vermoedt dat hij voor uitzendbureau Filipijnse matrozen wierf die voor minder dan het minimumloon aan het werk werden gezet. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag naar buiten gebracht.  
 
De man meldde zichzelf vrijdag bij de Directie Opsporing van de Inspectie SZW. Daar werd hij aangehouden. Eerder hield de politie al de eigenaar en een leidinggevende van een uitzendbureau uit Werkendam aan. Dit uitzendbureau, Gyron Crew, zou de matrozen aan het werk hebben gezet.
 
Contracten
Volgens justitie lieten de verdachten de matrozen twee contracten tekenen. Een tegen een maandsalaris van circa 1285 euro en een contract met een salaris van nog geen 330 euro per maand. De overeenkomsten met het hoge loon werden gebruikt om de nodige vergunningen te regelen. De bemanningsleden maakten lange dagen van 10 of 11 uur. Daarbij moesten ze 6 of 7 dagen in de week werken en moesten ze bovendien 8 maanden onafgebroken aan boord van het binnenschip blijven.
 
De politie en de Arbeidsinspectie zetten vorig jaar oktober een grote actie tegen uitbuiting in de binnenvaart op touw. De zaak tegen het uitzendbureau in Werkendam is daar uit voortgekomen. De drie verdachten worden beticht van onder meer uitbuiting, een vorm van mensenhandel, aldus het Openbaar Ministerie. De twee eerder aangehouden verdachten zitten nog in voorlopige hechtenis. (ANP)

Lees meer over:

Werkendam
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.