vrijdag 3 december 2021

Alles over Altena

Bewonersdag druk bezocht, ontpoldering Noordwaard officieel gestart

14 april 2012 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - De bewonersdag die Rijkswaterstaat vandaag heeft gehouden in toekomstig doorstroomgebied de Noordwaard is door de aanwezige bewoners met veel belangstelling bezocht. De Ruimte voor de Rivier-maatregel is noodzakelijk voor de waterveiligheid van de Noordwaard-bewoners zelf, maar vooral voor de inwoners van Gorinchem en Dordrecht. Jan Hendrik Dronkers, directeur-generaal van Rijkswaterstaat: 'Delen van de Noordwaard komen enkele keren per jaar, met name in de winter, onder water te staan. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor de inwoners.'

Rijkswaterstaat organiseerde de bewonersdag om inwonendenen overige belangstellenden 'mee te nemen' het gebied in, om hen uitleg te geven over de werkzaamheden en hen de gelegenheid te geven vragen te stellen. De Noordwaard is met 4.450 hectare één van de grootste projecten van het hoogwaterveiligheids-programma Ruimte voor de Rivier van Rijkswaterstaat. "Belangrijk is dat het wonen en werken tijdens de werkzaamheden doorgaan, terwijl in feite de hele Noordwaard 'op zijn kop' gaat", aldus Dronkers. Tijdens de planvorming van Ruimte voor de Rivier is er bewust voor gekozen om de inwoners de mogelijkheid te bieden tijdens de werkzaamheden in de Noordwaard te blijven wonen en werken. Voor de agrariërs is gezocht naar een duurzaam toekomstperspectief; in de Noordwaard zelf óf ergens anders.

Herinrichting
Door de herinrichting kan de Nieuwe Merwede bij hoogwater via het doorstroomgebied in de Noordwaard sneller naar zee stromen. Hierdoor wordt een waterstanddaling van 30 centimeter bij Gorinchem gehaald. Lokaal wordt de waterstand verlaagd met 60 centimeter. Het gebied wordt teruggebracht naar de situatie van 100 jaar geleden met de wetenschap en innovaties van nu. Zo wordt er onder meer een innovatieve groene, golfremmende dijk aangelegd rondom een fort van de Nieuwe Hollandse waterlinie. Wonen in de Noordwaard blijft mogelijk dankzij aanpassingen aan bestaande terpen en het aanleggen van twaalf nieuwe terpen.

De werkzaamheden zijn naar verwachting in 2015 gereed.

KLIK HIER voor item Noordwaard NOS Journaal

Audiofragment Noordwaard NOS journaal

Lees meer over:

Werkendam Noordwaard
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.