vrijdag 3 december 2021

Alles over Altena

Individuele coaching moet helpen bij stoppen met roken

6 april 2012 (door WerkendamNet)

GORINCHEM / WERKENDAM -  Mensen die willen stoppen met roken kunnen bij Rivas Zorggroep terecht voor individuele coaching. Deze deskundige coaching bestaat uit persoonlijke gesprekken met een longverpleegkundige van het Beatrixziekenhuis, onderdeel van Rivas. Als coach begeleidt ze deelnemers gedurende het proces en adviseert ze over het gebruik van hulpmiddelen. De gesprekken vinden plaats op locatie onder andere in Werkendam.

Intakegesprek
Het coachingstraject voor stoppen met roken begint met een persoonlijk intakegesprek. ‘Voor het intakegesprek vult de deelnemer een vragenlijst in. 'Deze bespreken wij tijdens het persoonlijk intakegesprek’, vertelt Tineke Hoogewerf, longverpleegkundige en coach bij stoppen met roken. ‘Daarnaast praten we over de verwachtingen en het gebruik van mogelijke hulpmiddelen, zoals medicatie, nicotinevervangers of een online ondersteuningsprogramma.’ Op basis van dit gesprek krijgt de deelnemer een persoonlijk plan van aanpak. Hierin staat ook de afgesproken stopdatum.

Stoppen
Tijdens drie tot vier maanden vinden regelmatig persoonlijke of telefonische gesprekken plaats. ‘In de beginperiode is het belangrijk om te bespreken wat goed gaat en  wat mogelijke valkuilen zijn’, vervolgt Tineke. ‘Ook kijken we of de eventuele inzet van hulpmiddelen voldoende is of dat we daarin moeten bijsturen. Waar nodig passen we tussentijds het persoonlijke plan van aanpak aan.’ Naast de vaste afspraken is het altijd mogelijk contact op te nemen met de longverpleegkundige. ‘Als er moeilijke momenten zijn, kunnen we daar meteen op inspelen.’

Na drie tot vier maanden stoppen de coachingsgesprekken en moet de deelnemer het zelf volhouden om niet te roken. Na één jaar vindt een afsluitend gesprek met de longverpleegkundige plaats.

Informatie
Voor de coaching bij stoppen met roken is geen verwijzing van de huisarts of medisch specialist nodig. De kosten voor de coaching bedragen € 319,95 (inclusief 19% BTW). Rivas-pashouders krijgen 10% korting. Eventuele kosten voor hulpmiddelen betaalt de deelnemer apart. Veel zorgverzekeraars geven een vergoeding voor begeleiding bij gedragsverandering op het gebied van stoppen met roken. Meer informatie hierover is verkrijgbaar bij de zorgverzekeraar.

Voor meer informatie over en aanmelden voor de coaching: Rivas Zorglijn 0900-8440 (lokaal tarief).
 

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.