donderdag 27 januari 2022

Alles over Altena

Geen Kinderpardon voor Werkendam

30 maart 2012 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Het waren PvdA en ChristenUnie die samen de motie Kinderpardon indienden. Zij kregen steun van twee raadsleden van  SDc. De rest van Sdc, alsmede CDA en SGP stemden tegen.

In de laatste raadsvergadering stelde burgemeester Carla Breuer nog 'de motie sympathiek te vinden en vanuit humanitair oogpunt ook begrijpelijk.' Het college was echter terughoudend: men vond dat dit onderwerp niet de 'formele verantwoordelijkheid raakt van de lokale politiek.' 

Stemmen
Het CDA en de SGP stemden dus tegen. Beide partijen wensten zich niet uit te spreken over een 'landelijke onderwerp' en volgden dus de lijn van het college. De SDc reageerde meer op inhoud. De individuele raadsleden bleken verdeeld en stemden dus ook zo. De ChristenUnie is teleurgesteld. De fractie meent dat  'asielkinderen die in Nederland zijn opgegroeid, de taal spreken, naar school gaan en een vriendenkring hebben, kunnen we als beschaafd samenleving niet zomaar terug sturen naar hun eigen land’. Zeker niet als ze hier al meer dan acht jaar wonen en leven en Nederland hun thuisland is, voegde de partij toe. Uitzetten van deze groep asielkinderen brengt immers grote maatschappelijke beroeringen met zich mee. 'Formeel heeft de gemeenteraad inderdaad geen bevoegdheid in een onderwerp als deze maar heeft altijd het recht middels een motie een duidelijk signaal af te geven richting de verantwoordelijke minister', meent de ChristenUnie. Het bevreemdt de partij dat er raadsleden zijn 'die liever wegkijken dan stelling nemen.'

Buurgemeente Woudrichem nam eerder wel de motie Kinderpardon aan. In de gemeente Aalburg daarentegen sneuvelde de motie.
Op grootstedelijk niveau hebben, na Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, nu ook Den Haag zich achter de oproep voor een Kinderpardon geschaard.

Het initiatief wordt ook gesteund door bijna 150.000 Nederlanders die een petitie van GroenLinks hebben ondertekend.

Lees meer over:

politiek Werkendam kinderpardon
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.