vrijdag 3 december 2021

Alles over Altena

Statiegeldmotie aan diggelen

29 maart 2012 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - De ChristenUnie en PvdA dienden tijdens de afgelopen raadsvergadering een motie in over de voorgenomen afschaffing van de statiegeldregeling op grote petflessen. Staatssecretaris Atsma (CDA) wil de gemeenten verantwoordelijk maken voor de inzameling van deze flessen. Dit betekent dat een goed werkend systeem wordt afgeschaft en dat de gemeenten met de problemen (en extra uitgaven) worden opgezadeld.

Ruim 94% van de gemeenten in Nederland willen niet dat het statiegeldsysteem wordt afgeschaft en zien uitbreiding van het systeem als een goede oplossing van het zwerfafval probleem. Met deze motie wilden de ChristenUnie (CU) en de PvdA de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG), die met het Kabinet onderhandeld over dit onderwerp, een signaal afgaan aan het Kabinet dat Werkendam het plan van de staatssecretaris niet zien zitten.

Kans
Het college van B&W wilde de motie overnemen, maar CDA, SGP en SDc stelden 'dat dit een zaak van landelijk belang was en dat gemeenteraden hier niet over mochten praten.' De CU laat weten: 'De coalitiepartijen zien de lokale doorwerking van het ontstane probleem volledig over het hoofd. Inzameling van de grote plastic frisdrankflessen vragen een grote (financiële) inspanning van de gemeentelijke organisatie ook zal dit systeem ongetwijfeld meer zwerfvuil tot gevolg hebben, iets waar wij (net als de inwoners van onze mooie gemeente) niet op zitten te wachten.'

Lees ook het eerdere artikel op Werkendam.net

Lees meer over:

politiek Werkendam
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.