maandag 6 december 2021

Alles over Altena

ChristenUnie pleit voor uitbreiding statiegeldsysteem in plaats van afschaffing

27 maart 2012 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - De ChristenUnie (CU) dient vandaag tijdens de raadsvergadering een motie in inzake het afschaffen van het statiegeldsysteem op frisdrankflessen. Staatssecretaris Atsma is voornemens het systeem op te doeken en hoopt hiermee geld te kunnen besparen.  De CU meent op grond van onafhankelijke berekeningen dat waar de landelijke overheid eventueel geld gaat besparen, gemeenten opgezadeld worden met extra hoge kosten.

De partij meent dat het statiegeldsysteem stevig ingeburgerd is in de Nederlandse samenleving en zeer effectief werkt. Dat blijkt uit het fiet dat 94 % van de Nederlandse gemeenten zich tijdens het congres van de vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft uitsproken om niet alleen het huidige systeem te behouden maar juist uit te breiden met statiegeld op blikjes en kleine petflesjes.

Extra kosten
CU-raadslid Machiel Verdoorn: “Wanneer het statiegeld op frisdrankflessen verdwijnt gaat dat de gemeente Werkendam veel extra geld kosten. Frisdrankflessen hebben een  groot volume en de gemeente Werkendam zal dus meer plasticafvalcontainers moeten gaan plaatsen, containers zullen vaker geleegd moeten worden en het ophalen van de plastic afvalproducten zal intensiever moeten gebeuren.. Deze “oplossingen” kosten natuurlijk een hoop extra geld aldus Verdoorn, die bang is dat deze extra kosten uiteindelijk worden doorberekend in de afvalstoffenheffing."

Zwerfaval
De ChristenUnie vreest ook dat afschaffing zal leiden tot meer zwerfafval, niet alleen in de dorpskernen maar ook (en misschien wel juist) in ons prachtige buitengebied. Uitbreiding van het systeem met kleine flessen en blikjes zal dit juist tegengaan daarom zal de partij in haar motie, die mede ondertekend zal worden door de PvdA, ook aandacht vragen voor  uitbreiding van het systeem.

Lees meer over:

Werkendam statiegeld
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.