vrijdag 12 augustus 2022

Alles over Altena

HAK doneert groente aan voedselbanken

9 maart 2012 (door WoudrichemNet)

GIESSEN - HAK BV heeft onlangs besloten meerdere keren per maand vers verwerkte groenten te leveren aan Voedselbanken Nederland. Het bedrijf ondersteunt hiermee de doelstelling van de voedselbanken huishoudens in financiële nood te ondersteunen en de verspilling van voedingswaren te beperken. Het gaat om sperziebonen, appelmoes en bietjes die niet volledig voldoen aan de specifieke hoge kwaliteitseisen voor HAK-producten, maar die wel uitstekend geschikt zijn voor consumptie. Tot op heden zette HAK deze producten af als B-merk in het buitenland.

Een klein percentage van de totale productie voldoet niet aan de hoge kwaliteitseisen die HAK aan zijn producten stelt. Volgens HAK-directeur Michiel van Ginkel kunnen daaraan diverse oorzaken ten grondslag liggen, zoals deukjes in de deksel, potjes die onvoldoende gevuld zijn of groenten die afwijken van de gewenste kleur en smaak. Ondanks de afwijkingen zijn deze producten uitstekend geschikt voor consumptie. De producten werden tot voor kort onder een andere merknaam in het buitenland verkocht omdat HAK principieel geen voedsel wil verspillen. Het concern heeft echter nu besloten een structurele bijdrage te gaan leveren aan een gezond voedingspatroon voor Nederlanders voor wie dit niet vanzelfsprekend is. 

Belangrijk
Het aanbod van HAK om producten te leveren, naar verwachting rond de 700.000 potjes groenten per jaar, kreeg een warm onthaal bij Voedselbanken Nederland die ook streeft naar de vermindering van voedselverspilling. “Wij zijn erg blij met de aanvulling op het voedselpakket met een langer houdbaar product als de groenten van HAK. Voor mensen die slechts een minimaal te besteden bedrag van zes euro per dag of zelfs minder hebben, zijn groenten erg belangrijk. We zijn daarom erg blij dat HAK ons nu structureel ondersteunt”, aldus André Verschoor van Voedselbanken Nederland.

Voedselbanken Nederland is een charitatieve instelling die huishoudens met financiële problemen helpt en dit doel tracht te bereiken door middel van voorkoming van voedselverspilling. Voedselbanken Nederland voorziet hen wekelijks van een voedselpakket zodat zij toch goede voeding krijgen. Het betreft een tijdelijke aanvulling op wat zij zelf wel kunnen kopen. “Er zijn al veel bedrijven die producten leveren aan de Voedselbanken, maar als je het mij vraagt zijn er nog veel meer die ons voorbeeld kunnen volgen. Juist op dit moment, nu steeds meer huishoudens moeite hebben om rond te komen”, pleit Michiel van Ginkel. Op dit moment maken zo’n 25.000 huishoudens (ca. 60.000 personen) gebruik van de Voedselbanken, een aantal dat naar verwachting de komende tijd alleen maar zal toenemen.

Verantwoordelijkheid
HAK ziet het stimuleren van een gezond voedingspatroon al langere tijd als een onderdeel van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. In 2009 werd hiervoor het HAK Groente Instituut opgericht. Belangrijkste doelstelling van dat instituut is het geven van voorlichting over groenten om zo de groenteconsumptie onder de Nederlandse bevolking te verhogen.

Lees meer over:

Giessen hak
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.