woensdag 8 december 2021

Alles over Altena

Gemeten in Altena: positie vrouwen in het lokale bestuur

1 maart 2012 (door AalburgNet)

ALTENA - In een quickscan over de verdeling van de spreekwoordelijke bestuurlijke macht in Altena werd onderstaand overzicht opgesteld, uitgaande van de vraag hoe de diverse rollen toebedeeld zijn aan vrouwen. De Quick Scan Lokaal Bestuur is een instrument voor gemeenten om eenvoudig en snel inzicht te krijgen in de interne verhoudingen en de eigen bestuurscultuur van de respektievelijke gemeenten.

In het Land van Heusden en Altena zijn 51 raadsleden actief verdeeld over de drie gemeenten. Van die raadsleden zijn 44 man en 7 vrouw; dat is een percentage van 14 procent. Bij de gemeenteraadverkiezingen van maart 2010 is het aandeel gekozen vrouwen op hetzelfde peil gebleven als in 2006: 26%. In september 2011 was het percentage vrouwen 26,9 procent. Daarmee is het streefcijfer (45%) lang niet gehaald. De groei van het totale percentage vrouwen in de gemeenteraden gaat tergend langzaam met minder dan één procent gemiddeld per verkiezing. Als deze trend doorzet wordt misschien over 25 jaar een evenwicht tussen vrouwen en mannen in de gemeentebesturen bereikt.

Langzaam
In totaal zijn er negen wethouders in de regio; waaronder één vrouw. Een percentage van 11 procent. Wethouders worden benoemd door politieke partijen. Het aandeel vrouwelijke wethouders stijgt landelijk heel langzaam. In 2002 was dit 16%, in 2005 16,7% en in 2008 18%. In 2010 is het aandeel vrouwelijke wethouders gestegen naar 19,5%.

Altena heeft één vrouw als burgemeester; naast twee mannen. Een percentage van 33 procent. Van de 430 burgemeesters is midden 2011 21% vrouw. Het aandeel vrouwen is de afgelopen jaren nauwelijks gewijzigd. In 2002 was het 19,4%, in 2005 18,5%. Hoe groter de gemeente is (met uitzondering van de zes gemeenten met minder dan 5.000 inwoners) des te lager is het aandeel van vrouwelijke burgemeesters. In de 25 grootste gemeenten zijn er slechts drie vrouwelijke burgemeesters.

Raadsleden in Altena verdeeld naar partij

 • CDA                          15 zetels        3 vrouw         30 procent
 • VVD                           3   zetels        1 vrouw         33 procent
 • PvdA                          6   zetels        1 vrouw         16 procent
 • ChristenUnie           6   zetels        1 vrouw         16 procent
 • SGP                           7   zetels        0 vrouw         0 procent
 • Lokale partijen        14 zetels        2 vrouw         15 procent

Wethouders

 • CDA                           3 wethouders          1 vrouw         33 procent
 • VVD                           1 wethouder             0 vrouw         0 procent
 • SGP                           2 wethouders          0 vrouw         0 procent
 • Lokale partijen         3 wethouders          0 vrouw         0 procent

Verdeling Werkendam, Woudrichem, Aalburg

 • Werkendam raadsleden 14 procent; wethouder 0 procent
 • Woudrichem raadsleden 13 procent; wethouder 0 procent
 • Aalburg         raadsleden 13 procent; wethouder 33 procent

(AalburgFM)

Lees meer over:

Altena
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.