woensdag 8 december 2021

Alles over Altena

College Werkendam ziet het LED-licht

25 februari 2012 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - De PvdA Werkendam stelde in december vragen over de klimaatnota. Het college van B en W heeft deze inmiddels beantwoord. In de jongste nieuwsbrief maakt de partij daar melding van. 

Hoe staat het met de voorbeeldfunctie van de gemeente?
De samenwerking met International Solar voor plaatsen van PV-panelen op scholen en gemeentelijke gebouwen is stopgezet. Voorwaarde was het toekennen van SDE subsidie door de rijksoverheid. Deze regeling was vele malen overtekend en aan de Werkendamse projecten werd geen subsidie toegekend. Inmiddels heeft de overheid de subsidieregeling stopgezet. Er worden nu andere mogelijkheden onderzocht. Bij gebouwen die toe zijn aan groot onderhoud wordt naar de mogelijkheid van PV-panelen en zonneboilers gekeken. Inmiddels is afgesproken dat bij de renovatie van sporthal De Crosser en bij de verbouwing van Iris/Tavenu/Regenboogschool zowel PV-panelen als zonneboilers toegepast gaan worden. Daarnaast wordt binnenkort een voorstel gedaan om op de gemeentewerf extra PV-panelen te plaatsen.

Hoe staat het met het gebruik van LED verlichting in de openbare ruimte?
In het uitbreidingsplan Zandweide in Dussen en De Nieuwe Banne in Sleeuwijk (parkeerterrein voetbal/ontsluitingsweg) is LED verlichting aangebracht. Bij fort Altena en de Peerenboom in Dussen is groene LED verlichting geplaatst. De groene kleur is goed voor de rust van de fauna in het buitengebied. De conclusie van de proefprojecten is dat de lichtkwaliteit goed is en dat er sprake is van een energiebesparing van 10 tot 20 procent. De kosten van de armaturen is op dit moment nog zo hoog dat LED verlichting duurder is dan conventionele verlichting. Dus grootschalige toepassing is voorlopig niet aan de orde. Maar omdat het in nieuwbouwwijken om relatief kleine aantallen gaat is het misschien wel verstandig om daar de switch al wel te maken. Bij deze laatste zin kan wat de PvdA betreft het woord misschien meteen geschrapt worden. Voorlopige conclusie: de zon breekt door.

Lees meer over:

Werkendam pvda
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.