vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

CU kritisch over CJG

20 februari 2012 (door AalburgNet)

AALBURG - ChristenUnie Aalburg maakt zich zorgen en uit kritiek bij de eerste evaluatie over het Centrum Jeugd en Gezin (CGJ) dat nog niet de uitwerking heeft waar partijen op gehoopt hadden.

Het CJG is nu negen maanden operationeel en in de eerste evaluatie door een extern bureau wordt geconstateerd dat het aantal mensen dat van het centrum gebruik maakt erg laag was. De vraag rijst of de 'ketenwerking'  wel genoeg uit de verf komt, juist ook met het oog op de toekomstige totale centralisatie van de jeugdzorg naar de gemeente. CU Aalburg is van meing dat er een CJG moet zijn waar dit opgevangen kan worden. De parij is voorstander van de voorziening maar meent wel dat dit op de juiste manier moet worden opgezet en uitgevoerd.

Op de partijsite noteert men: 'In de opdracht stond dat het onderzoek informatie moest geven over sobere variant waar de gemeente voor heeft gekozen (zelfstandig opzetten). Dat is geen objectieve onderzoeksopdracht. Die opdracht heeft de gemeenteraad niet gegeven en hiermee is de inhoud van het rapport discutabel.

  • Er is veel inspanning verricht om het CJG op te zetten. Zeker nu het gebruik zo laag is mag de vraag gerust worden gesteld of eenmalig opzet in groter verband toch niet voordeliger zou zijn geweest.
  • Er wordt geschreven dat het financieel in de pas loopt maar er zijn geen cijfers. Deze formulering hebben we vaker gezien binnen bijvoorbeeld W.M.O.
  • 97% van de vraagstellers hebben via internet of telefoon contact gezocht met CJG, het argument dat het dus de keuze voor een lokale CJG is dus niet aangetoond.
  • Er staat een mooi overzicht in het rapport van alle ketenpartners, wij vinden het een schande dat juist het veiligheidshuis nauwelijks participeert in het overleg (om privacy redenen). Juist aan die organisatie hebben we extra geld betaald om veiligheidshuis op te zetten. De angst van de ChristenUnie blijkt gegrond.
  • Wij zijn benieuwd naar de cijfers uit Woudrichem en Werkendam. Hoe zijn de aantallen daar? Kunnen wij lleren van hoe zij het CJG hebben opgezet? En mogelijk is er ook van andere gemeenten iets te leren.

Concluderend hopen wij dat, in lijn met de aanbeveling van PWC over samenwerking bij verdere verschuiven van teken naar de gemeente, toch naar regionale oplossing wordt gezocht voor dit onderwerp. Wij zouden dit een goed onderwerp vinden om door de regionale rekenkamer naar te laten kijken.

De belangrijkste openstaande vragen: Bereikt het Centrum voor Jeugd en Gezin in de vorm die Aalburg heeft gekozen de mensen die het moet bereiken? En hoe kunnen we dat verbeteren? Dat moeten volgens ons de vervolgvragen zijn.' (CU)

Lees meer over:

cjg
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.