zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Delen masterplan Loevestein voorproefje van wat gaat komen

1 februari 2012 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Slot Loevestein begint in 2012 met de uitvoering van een masterplan voor de vesting. Na voltooiing in 2013 biedt het museum meer service, meer kwaliteit en meer beleving. Een voorproefje is nu al te zien in de vesting.

Met de Rijksgebouwendienst is voor de vesting Loevestein een masterplan gemaakt. Het complex is onvoldoende toegerust voor de meer dan 120.000 uiteenlopende bezoekers die het jaarlijks trekt. De laatste aanpassingen aan de gebouwen dateren van de grote naoorlogse restauratie van de bijgebouwen in 1986. De voorzieningen en presentaties zijn inmiddels verouderd en de capaciteit is onvoldoende. Om een topmonument te blijven, is vernieuwing noodzakelijk.

Verbetering
Vier gebouwen in de vesting worden aangepast. De Hoofdwacht met soldatenhuisjes krijgen een nieuwe functie als centrale ontvangstruimte waar horeca, kaartverkoop, museumwinkel en toiletten zijn gebundeld. Ook komt hier een bezoekerscentrum voor het zuiden van de Hollandse Waterlinie met informatie over historie, betekenis en functie van de waterlinie en de relatie met de omgeving. Het Arsenaal wordt geschikt gemaakt voor groepsontvangsten en zakelijke bijeenkomsten. Extra toilet-voorzieningen, kantoorruimtes en opslagruimte wordt gecreëerd in twee bijgebouwen.

Klaar
Loevestein was eeuwenlang een belangrijke vesting in de Oude én de Nieuwe Hollandse Waterlinie en ademt nog steeds de sfeer van een 18e-eeuws soldatendorp. Informatie over de vesting ontbreekt nog grotendeels. Dit verleden wordt tot leven gebracht met de presentatie 1001 bommen en granaten, een explosieve vesting! Verspreid over de vesting, bijgebouwen en het kasteel komen twinting publiekspresentaties die samen de 650-jarige geschiedenis van Loevestein vertellen en in de nationale context plaatsen. Dankzij de ‘Vliegende Startprojecten’ van de Provincie Gelderland zijn vier onderdelen al in 2011 uitgevoerd en open voor het publiek. In de soldaten- huisjes kunnen bezoekers kennismaken met vroegere bewoners als meester Jan van Os en de bange bakker Simon van der Stelt. In 2012 volgen de overige presentaties.

De bouwwerkzaamheden zijn gepland van mei 2012-mei 2013. Slot Loevestein blijft open voor publiek. Na voltooiing van fase 1 blijven de vesting en het bezoekers-centrum gratis toegankelijk voor de vele passanten die er jaarlijks komen. Toegang tot de gebouwen en de presentaties wordt gerealiseerd door toepassing van RFID technologie (identificatie met radiogolven).
Via www.slotloevestein.nl is de voortgang van het project te volgen.

Fase 1 van het Masterplan wordt gerealiseerd met steun van de Rijksgebouwendienst, Provincie Gelderland, OCW, BankGiro Loterij, Stichting Vrienden van het Slot Loevestein, VSBfonds, Mondriaan Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds en het ANWB Fonds. (Foto Marcel Köppen)

Lees meer over:

masterplan loevestein
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.