zaterdag 27 november 2021

Alles over Altena

'Dus gij denkt da ge kan dansen?'

30 januari 2012 (door WoudrichemNet)

ALTENA - Op scholen door het hele Land van Heusden en Altena klinkt de trommelmuziek van Safri Duo. Bijna 2500 leerlingen nemen deel aan een groot dansproject. Naar aanleiding van het Kunstmenuprogramma van vijftien scholen die dit jaar diverse dansvoorstellingen gaan bekijken, ontwikkelde CultuurPuntAltena een actief lokaal dansproject: Dus gij denkt da ge kan dansen?

In samenwerking met CSV De Zilvermeeuw uit Sleeuwijk, de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie en met dank aan een financiële bijdrage van Kunstbalie, werd een reader ontwikkeld die het onderwijs in staat stelt dans te integreren in het bewegingsonderwijs. In de periode van januari t/m maart bezoeken diverse dansdocenten van de lokale gymnastiekverenigingen de scholen om deze reader te introduceren. Iedere klas krijgt een uur dansles, waarbij het bewegingsonderwijs wordt gekoppeld aan cultuureducatie. Door het ritme van de muziek en de danspasjes leren de leerlingen dat dans voor een groot gedeelte bestaat uit tellen. Bovendien wordt aandacht besteed aan het uitbeelden van bekende bewegingen, zoals het waaien van bomen en het maken van trommelbewegingen.

Begeleiden
Ook de docenten moeten eraan geloven. Wanneer de leerlingen aan het einde van de schooldag huiswaarts keren, is het de beurt aan het team. Door zelf de dans uit te voeren, ervaren de leerkrachten hoe zij hun leerlingen kunnen begeleiden. Na deze introductie worden de scholen uitgedaagd zelf met de dans verder te werken. Niet alleen door de aangeleerde bewegingen in te studeren, maar ook door een invulling te geven aan het einde van de dans. De laatste tellen van de choreografie zijn open gelaten, het is aan de scholen hier een creatieve invulling aan te geven.

Op 18 april zal bekend worden waar de inzet van de scholen toe heeft geleid. De deelnemende scholen zullen op deze datum het dansproject afronden. Verdeeld over acht buitenlocaties organiseert CultuurPuntAltena dansevenementen, waarbij de overlap wordt gezocht naar andere disciplines van cultuureducatie en de lokale betrokkenheid wordt benadrukt. Ieder evenement wordt afgesloten met het uitvoeren van de dans door de deelnemende scholen, zodat de vraag ‘Dus gij denkt da ge kan dansen?’ kan worden beantwoord met een volmondig: ‘Ja!’.

Meer informatie over dit dansproject en cultuureducatie in het Land van Heusden en Altena: www.cultuurpuntaltena.nl

 

Lees meer over:

Altena
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.