vrijdag 3 december 2021

Alles over Altena

Aandacht en training randvoorwaarden voor goede buurtpreventie

30 januari 2012 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - De PvdA Werkendam is een grote voorstander van buurtpreventie. Maar vindt tegelijkertijd dat bewoners wel getraind moeten worden in de omgang met jeugd en dat de aandacht voor die preventie niet mag verslappen. PvdA-fractievoorzitter Evert Begeman gaat burgemeester Carla Breuer vragen hoe zij dat denkt te organiseren.

Ondanks de inzet van de politie blijft het aantal inbraken, diefstallen en vernielingen nog altijd stijgen. Veelal synoniem voor schade aan eigendommen, ergernis en angst. In de gemeente Werkendam is er sprake van een nieuw initiatief: de oprichting van buurtpreventieteams. Via de buurtpreventie zorgen bewoners, politie en gemeente er samen voor dat inbrekers, vernielers en overlastgevende jeugd minder gemakkelijk een kans krijgen hun slag te slaan. Deze teams gaan fungeren als de ogen en oren van van de politie. Een bijkomend voordeel is een grotere verbondenheid in de buurt en een grotere veiligheidsbeleving.

Training
Evert Begeman: 'Ik denk dat dit een goed initiatief is. Maak iedereen medeverantwoordelijk voor wat er in de buurt gebeurd. Laat niet alles over aan de politie of de gemeente, maar doe mee. Wel vind ik dat de buurt dan getraind moet worden. Daarmee bedoel ik niet een gevechtstraining om boeven in te rekenen; dat is veel te gevaarlijk en moet aan de politie worden overgelaten.' De PvdA'er meent dat de buurt wel moet leren omgaan met baldadige jeugd die herrie maakt of rommel achterlaat op hangplekken. Een paar jaar geleden orgniaseerde hij zelf een dergelijke training voor een buurt in Hank waar een groep jongeren (geluids-) overlast gaf. Hij breekt tegelijkertijd een lans voor deze groep: 'Het overgrote deel van onze jongeren heeft geen kwaad in de zin. Door de buurt te vertellen en voor te doen hoe zij zo'n groep kunnen benaderen kan veel ruzie en agressiviteit worden voorkomen. In Hank is er zelfs een feest uit voortgekomen dat jaarlijks in de speeltuin wordt georganiseerd.' Begeman meent stellig dat de training en de aandacht mag niet verslappen en gaat de burgemeester vragen hoe zij dát denkt te organiseren.

Lees meer over:

Werkendam buurtpreventie
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.