donderdag 28 oktober 2021

Alles over Altena

Zwembad Andel aanbesteed

27 januari 2012 (door AalburgNet)

AALBURG / WOUDRICHEM - De colleges van Aalburg en Woudrichem gaan het ontwerp en de bouw van het nieuwe zwembad in Andel uitbesteden aan de firma Wind Design & Build uit Drachten. Het plan van de Friese firma kwam, aldus de colleges, als beste uit de bus. Een uitgebreide gunningfase, waarin onder andere drie adviescommissies de ingediende plannen op verschilende criteria beoordeelden, ging aan dit besluit vooraf.

De uitdaging, aldus de gemeenten, lag met name in het bieden van maximale kwaliteit voor een vast budget. Op de gemeentesite valt te lezen: "Het voordeel van deze manier van aanbesteden was dat marktpartijen werden uitgedaagd met al hun kennis om een zo efficiënt mogelijk ontwerp te maken binnen de gestelde kaders. Voor de gemeenten werd duidelijk wat maximaal mogelijk is binnen het gegeven budget." 

Over het ontwerp
Het ontwerp van Wind Design & Build past zowel qua vorm als materialisatie goed in de omgeving. ‘Ondanks een ingetogen en passend ontwerp toch herkenbaar en expressief’ aldus de adviescommissie stedenbouwkunde & architectuur. De ingang van het zwembad is duidelijk zichtbaar bij het aanrijden en is ruim en open. Het voorterrein is groen en waterrijk. Bij de invulling van de kavel is ook rekening gehouden met de positionering van een mogelijke toekomstige sporthal.
 
Het zwembad bestaat uit en Binnen- en een Buitenbad
  • zes baans 25 meter bad met deels een beweegbare bodem
  • doelgroepenbad van 10 x12 meter, volledig voorzien van een beweegbare bodem
  • ondiep peuterbad van 20 m2
Buitenbad
  • ligweide van zo’n 4300m2
  • 25 meter buitenbad
  • ondiep recreatiebad van 100m2 met familieglijbaan
  • ondiep peuterbad van 20 m2
  • badmeesterpost met een aantal omkleedcabines
Duurzaamheid
Het zwembad moet ook voldoen aan veertien duurzaamheidsmaatregelen, zoals bijvoorbeeldeen hogere isolatiewaarde, drie-voudige beglazing, toepassing LED-verlichting in het volledige zwembad en diverse installatietechnische besparingsmaatregelen in energie en waterverbruik.
 Met het pakket duurzaamheidsmaatregelen wordt de doelstelling zoals geformuleerd in de Verklaring van Dussen om de CO2 uitstoot in 2020 met 30% te reduceren net niet gehaald (het effect is 27%). De CO2 uitstoot kan verder nog aanzienlijk worden verminderd door het gebruik van duurzaam opgewekte energie. Hiervoor gaat de projectgroep in gesprek met de kwekerij aan de overzijde van het zwembad, die gebruik maakt van verschillende systemen om energie op te wekken, die over meer dan voldoende capaciteit beschikken om ook in de energiebehoefte van het nieuwe zwembad te voldoen.

Planning
Het is de bedoeling dat de eerste duik in het nieuwe zwembad medio 2014 genomen kan worden. Daar moeten nog wel een flink aantal stappen gezet worden. Allereerst zal de gemeenteraad van Woudrichem in maart 2012 nog een besluit moeten nemen voor de benodigde gelden. Aalburg nam dat besluit al eerder. In Aalburg zal de raad nog wel uitgebreid geïnformeerd worden over de plannen.
Daarna pas wordt een contract met Wind Design & Build ondertekend om vervolgens het voorlopig ontwerp verder uit te gaan werken. In 2012 moeten alle stappen die het bestemmingsplan voor het zwembad vereist, moet worden doorlopen. Medio 2013 kan dan begonnen worden met de bouw. (Foto gemeente Aalburg)

Lees meer over:

sport zwembad
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.