zaterdag 27 november 2021

Alles over Altena

Hoe ontwijk je nieuwjaarszoenen?

2 januari 2012 (door AalburgNet)

Ja, het is weer die eerste werkdag van het jaar. Nog katerig van zaterdagnacht, wachten collega’s die allemaal een nieuwjaarswens verwachten. Mét die drie onvermijdelijke zoenen.

Mocht u daar absoluut geen behoefte aan hebben – zoals ongeveer de helft van werkend Nederland volgens een peiling van de NationaleVacaturebank.nl – dan hebben wij enkele tips: neem op de valreep een weekje vrij (zoals 13 procent van de werknemers), roep bij binnenkomst naar iedereen keihard ‘Gelukkig Nieuwjaar!’ (zoals 45 procent doet) of zwaai bij binnenkomst demonstratief met een pakje zakdoekjes en zeg dat je niemand wil besmetten met je ernstige verkoudheid (9 procent van de werknemers doet het ook zo). Maar 14 procent van uw collega’s zal u dit kwalijk nemen en u mensenschuw, kil en afstandelijk vinden. 86 procent snapt u helemaal.

Etiquette

Dit past precies in de lijn die in het buitenland al langer zichtbaar is: zoenen op het werk wordt langzaam maar zeker taboe. Een Duitse etiquette-club riep in 2011 al op tot een algeheel verbod op zoenende collega’s. Zij zagen een kusje zelfs als een vorm van ‘kantoorterrorisme’, omdat heel veel werknemers er te zenuwachtig van worden als een collega net iets te dichtbij komt. ‘

Op het werk voldoet een stevige handdruk. Daarbij sta je zo’n 60 cm uit elkaar. Zo hoort het’, aldus voorzitter van de etiquetteclub Hans Michael Klein. ‘Als je dichterbij gaat staan, bevind je je toch snel in elkaars privésfeer.’ (De Ondernemer)

 

Lees meer over:

Altena ondernemen ondernmers
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.