donderdag 27 januari 2022

Alles over Altena

Jan Luteijn even terug in Werkendam voor wachtschip zeeverkenners

26 december 2011 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Op 1 december is Jan Luteijn begonnen als burgemeester van Cromstrijen. Op woensdag 28 december keert hij even terug in Werkendam, de gemeente waar hij tot zijn benoeming wethouder was. Hij gaat naar Werkendam om wachtschip de Volharding van de zeeverkenners van de Driestromengroep uit Numansdorp (dat onder Cromstrijen valt) te bezoeken.

Het wachtschip is op dit moment toevalligerwijs voor onderhoudswerkzaamheden en het plaatsen van een Stuwa-seal bij De Waal. Na de kennismaking plaatst de burgemeester samen met Rolf Maliepaard, algemeen directeur van De Waal, een reclamebord op het schip. Dat gebeurt onder toeziend oog van voorzitter Dick Veth en vele scouts.

Machinefabriek De Waal uit Werkendam helpt de scouts met de werkzaamheden aan het schip, zodat het weer voldoet aan de huidige normen. De scouts hopen 4 januari weer naar de Dorpshaven terug te kunnen varen.

Helpen

Machinefabriek De Waal reviseert de schroefas en gland van het scoutingschip de Volharding om de scouts zo te helpen om het wachtschip weer te laten voldoen aan de normen van verzekeraar efm. Het wachtschip ging vrijdag 23 december in de Biesboschhaven de lift in en de as en het roer werden met hand- en spandiensten van de scouts gedemonteerd.

Er wordt nu onder andere een Stuwa-binnenseal gemonteerd, zodat er minder water en vet in de machinekamer van het schip verdwijnt. Ook nemen het geluid en het brandstofverbruik af.

Kampen en dagtochten 

De Volharding is 31 meter lang en 5,38 meter breed en werd in 1914 gebouwd in Woubrugge. Het vrachtschip is in 1998 aangekocht door de Scouting-groep en is sindsdien helemaal omgebouwd voor gebruik door en voor de jeugd. Het schip is veelal het middelpunt van activiteiten op en rond het water en wordt voor meerdere doeleinden ingezet. De diverse speltakken van Scouting Driestromengroep en Scouting Willemstad maken regelmatig gebruik van het schip voor kampen en weekends.

De accommodatie is geschikt om dertig scouts aan boord te laten slapen. Bij dagtochten nemen ze tot vijftig passagiers mee. Ook sleept het wachtschip de vletten door heel Nederland naar de diverse kampeerplaatsen. Op dit moment werken ze aan een takelinstallatie om vier vletten zelf op dek te hijsen.

Het wachtschip heeft een aantal schippers in opleiding. In het verleden zijn van hun voorgangers al diverse jongeren overgestapt naar de beroepsvaart. (Binnenvaartkrant - archieffoto Werkendam.net: Luteijn met de redactie van Werkendam.net tijdens een eerder -geanimeerd- onderhoud)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.