maandag 24 januari 2022

Alles over Altena

Werkendam strooit weer...

24 december 2011 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - De winter staat voor de deur: vroeg donker, mutsen en handschoenen, schaatsen, haardvuur, kerstverlichting… En natuurlijk ook sneeuw en temperaturen onder het vriespunt. Dat laatste betekent dat wegen en fietspaden flink glad kunnen worden. Om ervoor te zorgen dat wegen en fietspaden begaanbaar blijven, strooit de gemeente ook dit jaar weer met wegenzout. 

De gemeente Werkendam heeft beleid opgesteld waarin staat omschreven waar wel en waar niet gestrooid wordt. Ook is het beleid om, indien mogelijk, preventief te strooien. Dit houdt in dat de gemeente gaat strooien vóórdat het glad wordt (wanneer het weer dit toelaat). Wij kunnen bij opvriezen helaas niet overal tegelijk de gladheid bestrijden. De gemeente kiest voor een hoofdroute. Bij langdurige gladheid, door bijvoorbeeld sneeuwval, strooit de gemeente ook overige wegen. Op deze wegen is het verstandig om extra voorzichtig te zijn.

De gemeente strooit geen wegenzout op trottoirs. Daarom doet de gemeente een dringend beroep op u, als inwoner: neemt uw eigen verantwoordelijkheid en houdt het trottoir goed begaanbaar. De gemeente bedankt u hiervoor!

Extreme situaties
Bij extreme situaties als zware sneeuwval en flinke vorst kunnen er grote problemen op de wegen ontstaan. Dat geldt vooral op wegen en overige straten die niet direct gestrooid zijn. Deze worden dan achteraf gestrooid. Achteraf strooien heeft helaas weinig effect. Om zout goed haar werk te kunnen laten doen, is het belangrijk dat er veel verkeer over rijdt.

Het zout dat op de weg gestrooid word, komt uiteindelijk in het milieu terecht. Ook daarom is het belangrijk dat er efficiënt omgegaan word met zout. Daar staat natuurlijk tegenover dat de veiligheid in het verkeer altijd voorop staat. Als er gestrooid is, betekent dit nog niet dat de wegen niet glad kunnen zijn. De gemeente kan u hierop geen garantie geven. Gaat u bij gladheid toch de weg op? Houdt dan goed de verkeersinformatie op radio, televisie en internet in de gaten. En natuurlijk: rij voorzichtig!

Om zo efficiënt mogelijk te strooien, werkt de gemeente samen met Meteo Vista. Zij bewaken 24 uur per dag de temperatuur en automatisch dan ook de gladheidkansen van het wegdek. Om Meteo Vista van voldoende gegevens te voorzien voor deze bewaking zijn op twee locaties in de gemeente sensoren geplaatst. Deze sensoren geven temperaturen van het wegdek door om eventuele gladheid te kunnen voorspellen. Ook meten deze sensoren hoeveel zout er nog op het wegdek aanwezig is. Deze informatie kan de gladheidcoördinator 24 uur per dag aflezen op zijn computer. Is er een grote kans op gladheid? Dan strooit de gemeente preventief.

 Aansprakelijkheid
Een gemeente met een goed gladheid bestrijdingsplan en een goede uitvoering van dit plan, is in beginsel niet aansprakelijk voor schade als gevolg van de gladheid.

De gemeente verkoopt geen wegenzout aan particulieren. Er zijn diverse verkooppunten, bijvoorbeeld een bouwmarkt, die strooizout verkopen.

Heeft u vragen over onze gladheidbestrijding? Neem dan contact op met onze gemeente via telefoonnummer (0183) 50 72 00.
E-mailen kan ook: info@werkendam.nl.

Lees meer over:

Winter Werkendam strooien
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.