donderdag 27 januari 2022

Alles over Altena

Uitspraak rechter stelt Werkendam in het gelijk in zaak Potters

14 december 2011 (door WerkendamNet)


BREDA / WERKENDAM - De rechtbank te Breda heeft de gemeente Werkendam in het gelijk gesteld in het kort geding dat ambtenaar J.P. tegen zijn ontslag had aangespannen.De gemeente zag zich eerder dit jaar genoodzaakt om deze ambtenaar te ontslaan op grond van niet integer handelen. Burgemeester Carla Breuer: “Over deze zaak is veel in de media verschenen met als gevolg dat de beeldvorming minder positief was voor de gemeente Werkendam. Ik heb dat altijd betreurd, maar ik kon in verband met de vertrouwelijkheid daar niets over zeggen. Nu de zaak in een openbare zitting is besproken en de gemeente in het gelijk is gesteld, is hiermee een belangrijke uitspraak gedaan.BurgemEen lastige periode kan hiermee worden afgesloten.”

Voorbeeldfunctie
Volgens Breuer is de uitspraak niet alleen van belang voor de gemeente Werkendam, maar ook voor andere gemeenten in Nederland. “Als gemeenten maken we onderdeel uit van de overheid en hebben dus een voorbeeldfunctie naar de samenleving toe. Betrouwbaarheid en integer handelen zijn daarvan de kernwaarden. Wil je draagvlak houden dan moet je daar dus vastberaden in zijn. Wij hebben dat willen zijn en zijn in dat oordeel gesteund door het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten. Dat maakt je nog zekerder van je zaak, maar het betekent wel dat er daarmee meer op het spel staat dan de reputatie van de gemeente Werkendam alleen.”

Integriteit
In de openbare zitting van de rechtbank werd duidelijk welke zaken aanleiding waren voor de gemeente om tot deze verstrekkende stap te komen: computerinbraak, vermenging van privébelangen met gemeentelijke belangen en het niet zorgvuldig omgaan met gemeenschapsgeld. In de zitting werd de omvang van deze zaken door de advocaat van de ambtenaar ter discussie gesteld, maar volgens de burgemeester gaat dit voorbij aan de kern van de zaak: “Naar mijn mening gaat het niet om hoe vaak iets gebeurde of hoeveel geld ermee gemoeid was, maar gaat het om het principe van integriteit dat ermee geschonden is. Het mag duidelijk zijn dat de lat voor ambtenaren hoog hoort te liggen. Dat mogen de inwoners ook van ons verwachten”, aldus de burgemeester.

Lees meer over:

Werkendam
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.