vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Jong in Aalburg

9 december 2011 (door AalburgNet)

AALBURG - College en coalitie in Aalburg roepen om het hardst dat jeugd en jongeren speerpunten zijn in hun beleid. Het zijn vooral mooie woorden, daden blijven uit. Sterker nog, er wordt fors gekort op de uitgaven voor de jeugd. Voor een deel worden die bezuinigingen opgelegd door het kabinet Rutte. Dat kabinet vindt dat de gemeenten een aantal taken (waaronder jeugdzorg) veel beter uit kunnen voeren dan het Rijk. Misschien klopt dat ook wel, maar als decentralisaties gepaard gaan met forse kortingen schiet je het doel natuurlijk wel voorbij. Aldus Kees de Waal in de PvdA-nieuwsbrief. Hij gaat verder...

Maar de gemeente Aalburg heeft ook een eigen verantwoordelijkheid als het gaat om jeugdbeleid, bijvoorbeeld de inzet van een jongerenwerker en de ondersteuning van activiteiten zoals jongerencentrum EFS. Daar wordt fors in gesneden en er wordt vervolgens met droge ogen bij verteld dat er dan méér kan worden gedaan. Dat méér zit dan vooral in de hoop op méér vrijwilligerswerk.

Respect
Daarnaast wordt de doelgroep kleiner gemaakt. EFS was oorspronkelijk bedoeld voor jongeren tot 19 jaar, maar vanaf nu worden jongeren boven de 16 geacht hun heil elders te zoeken. Behalve dan natuurlijk die vrijwilligers die toezicht mogen houden. Respect voor die vrijwilligers en EFS zou zeker niet zonder ze kunnen, maar is dit  de manier om de continuïteit van het jeugdwerk te waarborgen?

Het college vindt blijkbaar van wel, zij noemen het immers “Visie”. Ondertussen wordt er steeds meer (terecht) geklaagd over jongeren die voor overlast en vernielingen zorgen. Overlast en vernielzucht door kleine groepen jongeren zijn door een gemeentebestuur nooit helemaal te voorkomen. Die verantwoordelijkheid ligt in de eerste plaats nadrukkelijk bij die jongeren zelf en hun ouders/verzorgers. Maar het helpt natuurlijk niet als de gemeente tegen jongeren boven de 16 zegt: Jij bent niet langer welkom in het jongerencentrum. Als argument daarvoor wordt gesteld zij mobiel zijn en bijvoorbeeld wel in Waalwijk terecht kunnen. In plaats van ook voor die categorie voluit naar oplossingen te zoeken wordt het probleem dus over de gemeentegrens gekieperd. Ook dat wordt “visie” genoemd, maar misschien was “boemerang” een beter woord geweest.

Lees meer over:

pvda jong
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.