woensdag 10 augustus 2022

Alles over Altena

Verhoeven biedt kunstenaars atelierruimte

8 december 2011 (door WoudrichemNet)

GIESSEN - Jaap Verhoeven, bekend van het schildersbedrijf met dezelfde naam en het luxe woonwarenhuis aan de Nijverheidstraat 3 in Giessen is ook bekend geworden met zijn succesvolle modeshows op SBS6.  Op de eerste etage van zijn bedrijfspand is al sinds de bouw in 2009 heel veel ruimte onbenut, meer dan 300 vierkante meter. Verhoeven loopt al enige tijd met het idee om deze ruimte om te bouwen tot ateliers voor kunstenaars.

Na gesprekken met de gemeente en andere instanties blijkt iedereen reuze enthousiast te zijn, maar gebeurt er verder eigenlijk erg weinig.
Pas na een telefoontje met Marcel Vaandrager, voorzitter van de Kunstroute Woudrichem, kwam er schot in de zaak. Samen met Vaandrager  heeft hij zijn idee verder vorm kunnen geven en is er een plan gemaakt om nog vóór de zomer van 2012 een stuk of zeven professionele ateliers te realiseren op de eerste etage van zijn bedrijfspand. De geplande zeven ateliers van elk circa 35 vierkante meter zijn allemaal zelfstandige en afsluitbare units die zijn voorzien van (dag)licht, elektriciteit, verwarming, een vloeistofdichte vloer en alles wat een kunstenaar nodig heeft. Alleen lassen, branden en dat soort activiteiten mogen niet, vanwege de vergunning en de brandweervoorschriften.
‘Het idee is om voor de kunstenaar in de regio die nu op een zolderkamertje, slaapkamer of veel te klein en te koud schuurtje beperkt wordt om zijn of haar kunst te maken, de mogelijkheid te bieden om in een professioneel ingerichte omgeving zich volledig ‘uit te kunnen leven’ om kunst te maken. Daar is de kunstenaar en de kunst mee gebaat; en daar gaat het om.'

Gratis
Verhoeven wil op eigen kosten de verbouwing realiseren, zodat de kunstenaar die een atelier gaat huren niet voor die investering hoeft op te draaien. Wat de huurprijs gaat worden is nog niet bekend: 'Ga maar uit van een goeie honderdvijftig euro per maand, plus de verbruikskosten.'  Dat deze maandkosten aanmerkelijk lager zijn dan de huurkosten van een gemiddeld professioneel atelier moge duidelijk zijn. Verhoeven wil er dan ook niet rijk van worden. 'Ik heb in de afgelopen decennia een goed bedrijf opgebouwd en ik wil alleen een deel van de meerkosten vergoed zien. Wel wil ik in de ateliers ambitieuze kunstenaars hebben, mensen die het waard zijn om hier kunst te maken. Mensen die het er voor over hebben om voor een kleine maandelijkse vergoeding te presteren op kunstgebied. Dat is ook een uitdaging voor de kunstenaar.' 

Aanmelden
De beide heren  komen graag voor een vrijblijvend gesprek in contact met kunstenaars die serieus een atelier zouden willen huren. Vaandrager: 'Nu kunnen we nog zaken aanvullen en wijzigen aan de inrichting en opzet van de ateliers. Daarom is het belangrijk dat kunstenaars ons hun wensen vertellen waaraan de ateliers moeten voldoen.'

Geïnteresseerden kunnen zich tot 12 januari vrijblijvend aanmelden bij Jaap Verhoeven of Marcel Vaandrager via: jk.verhoeven@verhoeven-giessen.nl of info @marcelvaandrager.nl.
In januari zullen de aangemelde kunstenaars worden uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst, waarin de plannen verder zullen worden toegelicht en waar voldoende gelegenheid zal zijn om met elkaar van gedachten te wisselen over de te realiseren ateliers en alles wat daarbij komt kijken. Verhoeven vult aan: 'Er moeten zich wel minimaal vier  kunstenaars aanmelden, anders is het niet haalbaar en is deze mooie droom niet realiseerbaar.'

De geplande openingsdatum is zaterdag 21 april 2012. 

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.