donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Waterschap oefent met Frida

14 november 2011 (door WoudrichemNet)

ALTENA - Op zaterdag 19 november 2011 gaan ruim honderd dijkwachters van Waterschap Rivierenland oefenen in de praktijk. Op de dijken langs de Rijn, Waal, Maas, Lek en Merwede zullen de hele dag patrouillelopers de dijken nauwkeurig bekijken. Tijdens hun rondgang over de dijken zien zij – zogenaamd – zaken die bij hoogwater de dijken kunnen verzwakken: grote stukken drijfvuil, scheuren in de dijk, vee op de dijk, wellen, enzoovoorts.  Zij melden deze zaken aan hun dijkpost. In de oefening gaat het om zeer hoge rivierwaterstanden. De dijkwachters zijn herkenbaar aan fel gekleurde hesjes.

Hoogwateroefening 
Deze dijkwachtoefening vormt voor Waterschap Rivierenland de aanloop naar de internationale hoogwateroefening Frida, waaraan het waterschap deelneemt. Deze vindt plaats in de week daarna. Hieraan doet een groot aantal overheidsinstanties in Gelderland en aan de Duitse kant van de grens mee. De oefening Frida speelt zich verder binnenskamers af, niet zichtbaar voor het publiek. De afstemming en samenwerking tussen deze instanties is een belangrijk doel van de oefening Frida.

Duizend
Waterschap Rivierenland heeft ruim 500 kilometer dijken langs de grote rivieren in beheer, en ook nog eens ruim 500 kilometer kleinere dijken en kades. Om deze in tijden van storm, hoogwater en ijsgang te kunnen inspecteren, staat een dijkleger van circa 300 personen paraat. Door regelmatig te oefenen op noodsituaties zijn de dijkwachters – als het er écht op aan komt – goed voorbereid op hun taken.
 

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.