dinsdag 23 april 2024

Alles over Altena

CU-moties voor begroting 2012 aangenomen

10 november 2011 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM -  Naast de beschouwing over de Voedselbank kwamen onder meer ook de grafrechten en de OZB aan de orde tijdens de begrotingsbehandelingen 2012. Een kort verslag vanuit de ChristenUnie (CU).

De CU heeft mede namens drie andere CU-partijen in de regio een motie ingediend om de Voedselbank in Sleeuwijk met 2.000 euro per jaar te subsidiëren. Door de allerarmsten wordt er steeds meer gebruik gemaakt van de Voedselbank, waardoor andere huisvesting nodig is. De motie werd raadsbreed aangenomen.

Grafrechten
De gemeente Woudrichem wil de grafrechten kostendekkend maken. De tarieven zouden stapsgewijs worden verhoogd, zodat in 2015 de tarieven 32% hoger worden dan in 2011. Kostendekkend maken door de tarieven te verhogen lukt volgens CU niet, want men heeft de keuze tussen wel of niet verlengen van grafrechten. De motie van de CU om 5% op de onderkosten te besparen en daarmee de stijging te verminderen werd raadsbreed aangenomen.

OZB
Ondanks de daling van woningprijzen stijgt in 2012 de OZB met 2,25%, de inflatiecorrectie. Om de meerjarenbegroting rond te krijgen is begroot dat in 2013 er naast deze inflatie nog 4 % extra bij komt. De CU verzet zich daar sterk tegen.
In een tijd van bezuinigingen, toenemende werkeloosheid, premiestijgingen, dalende koopkracht en voortdurende waardedaling van koopwoningen is een extra verhoging van de OZB niet te rechtvaardigen. Eerst maar goed kijken naar aanbestedingsvoordelen bij projecten, effectiever werken en bezuinigen op de ondersteuning van B&W vindt fractievoorzitter Noeverman.
Een amendement werd echter door geen enkele partij gesteund.  'ChristenUnie zal volgend jaar weer proberen voor 2013 het tij alsnog te keren.'

Lees meer over:

CU begroting 2012 Grafrechten ozb
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.