donderdag 27 januari 2022

Alles over Altena

Bedenk goed voor wie u open doet!

3 november 2011 (door WerkendamNet)
REGIO - Het gebeurt de laatste tijd weer vaker: mensen proberen uw huis binnen te komen met een smoesje. Ze doen zich voor als medewerker van een bedrijf of instantie die bijvoorbeeld uw bankpas en pincode nodig heeft. De zogenaamde babbeltruc. Wees alert en bel de politie als u het niet vertrouwd.

Een aantal voorbeelden van een babbeltruc:
- Er komen twee meisjes aan de deur die een zielig verhaal vertellen: hun moeder is onverwacht opgenomen in het ziekenhuis. Zij vragen of zij even binnen mogen komen, om een briefje voor hun oma te schrijven. Eenmaal binnen leidt een van de meisjes u af, de ander steelt uw portemonnee.
- Een postbezorger heeft een pakketje voor u. Omdat er te weinig aan porto is betaald vraagt hij of u het ontbrekende bedrag wilt pinnen. Op het moment, dat u uw pinpas gebruikt, wordt deze gekopieerd. Het apparaat slaat de door u ingetoetste pincode op. Later ontdekt u dat er geld van uw rekening is verdwenen.
- Iemand belt aan en stelt zich voor als bankmedewerker die uw nieuwe bankpas komt bezorgen. Hij heeft uw oude pinpas en pincode nodig om de nieuwe pas te activeren. Een paar dagen later blijkt dat uw bankrekening leeg is.

Neem de tips hieronder ter harte om schade te voorkomen of te beperken. En heeft u vermoeden dat er een oplichter bij u aan de deur staat, schroom niet en bel de politie. Geef nooit uw pinpas en pincode af. Houdt uw pinpas en pincode altijd apart. Houdt het saldo op uw lopende rekening beperkt en verlaag de limiet van uw maximale dagopname. Berg uw waardepapieren en sieraden op in een verankerd kluisje. Gebruik een deurspion, kierstandhouder en/of intercom. Ga NIET in op zielige verhalen en laat geen vreemden binnen. Vraag medewerkers van bedrijven en instellingen altijd om een identiteitsbewijs en bel om de identiteit van de bezoeker te controleren. Onthoud dat medewerkers van veel bedrijven en instelling meestal overdag aan uw deur komen en bijna nooit onaangekondig. Bel 112 als u het niet vertrouwt!

Lees meer over:

Politie babbeltrucs Werkendam
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.