maandag 6 december 2021

Alles over Altena

Gemeente Werkendam: 'Optimale dienstverlening weer stap dichterbij'

29 oktober 2011 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Het college van Werkendam heeft weer een belangrijke stap gezet in de verbetering van de dienstverlening. Werkendam sluit een overeenkomst af met het bedrijf Logica voor de levering van de front- en midofficesuite Triple C. Dit bestaat uit een verbeterde gemeentelijke website met daarin de mogelijkheid voor het volledig digitaal volgen en afhandelen van klantvragen.

Burgemeester Breuer: “Burgers en bedrijven kunnen steeds meer producten digitaal aanvragen, zeven dagen per week en 24 uur per dag. Onze klant kan de status van zijn aanvraag digitaal van stap tot stap volgen met een persoonlijke inlogcode. Daarmee kunnen we onze inwoners beter en sneller van dienst zijn. Het verbeteren van de dienstverlening is een belangrijk onderdeel van ons collegeprogramma. Samen met de organisatie maken we onze ambities waar.”

Informatie
Het maakt niet uit op welke wijze een vraag wordt gesteld. Dat kan via de telefoon zijn, aan de balie, per post of digitaal. Alle benodigde informatie is voor klant en voor medewerker eenduidig beschikbaar. Voor de medewerkers betekent dit dat aanvragen zo veel mogelijk digitaal worden afgehandeld. Dat betekent een efficiëntere manier van werken en kortere doorlooptijden.

Samenwerking
De invoering van een dergelijke oplossing is een ingewikkeld traject. Daarom kiest de gemeente er voor dit binnen het gemeentelijk samenwerkingsverband GovUnited te doen. Hierbij zijn verschillende grote en kleine gemeenten aangesloten waarvan er inmiddels 17 gebruik maken van de Triple C suite van Logica. Door deze samenwerking binnen GovUnited maken we optimaal gebruik van bestaande kennis en kunde.

Optimaal
De invoering verloopt gefaseerd. In het voorjaar van 2012 zal de nieuwe website volledig in gebruik zijn. Daarna wordt het online assortiment producten en diensten verder uitgebreid. Dat leidt uiteindelijk tot een volwaardig Klant Contact Centrum in 2015 en een optimale dienstverlening.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.