woensdag 24 april 2024

Alles over Altena

Aalburgse Raad laat kansen regionale samenwerking glippen

27 oktober 2011 (door AalburgNet)

AALBURG -  Tijdens de onlangs gehouden gezamenlijke raadsbijeenkomst in Woudrichem meenden partijen dat er beweging zat in de samenwerking in de regio. Colleges spraken zich uit over een reeks van adviezen van Price Waterhouse Coopers (PWC). En gekeken werd wat er bespaard zou kunnen worden bij een verdergaande samenwerking. Juist als er nieuwe taken vanuit Den Haag of de provincie overgeheveld zouden worden aan de resp. gemeenten. Geen wolkje aan de lucht... En toch ontstond er discussie over het afkappen van de samenwerking op ICT-gebied.... Althans over de vraag wie er feitelijk beslist over stoppen of starten van bestuursopdrachten. Zowel de coalitie als de oppositie zijn van mening dat hier een rol voor de gemeenteraad ligt. En daar zit volgens CU Aalburg de kneep.

De ChristenUnie (CU) zag in het collegevoorstel om de samenwerking op verschillende taken uit te breiden een kans om de rol als raad op te pakken. In het CU-blog schrijft de partij: "We zouden met deze motie verscjillende positieve signalen afgeven:

  1. een steun geven aan het college om deze nieuwe punten op te pakken.
  2. Aan de buurgemeenten een duidelijk signaal dat college mandaat heeft om vervolgstappen te maken
  3. een signaal naar de organisatie dat de raad vervolgstappen wil zetten.

Resultaat
Ondanks positieve reactie in Woudrichem toen wij deze motie aankondigde en een positieve reactie vanuit het college bleek er dinsdag dat partijen zich niet over deze motie wilden uitspreken. Het idee om de samenwerking aan de hand van het verbeterplan door de raad vast te stellen in December/januari 2012 zien wij als een winstpunt. OM die reden hebben we de motie aangehouden tot die vergadering.

ICT
Hier is bijzonder fel op gereageerd in de raad. De ChristenUnie die altijd op zoek is naar praktische oplossingen, kon geen formulering vinden om deze samenwerking vlot te trekken. Wij betreuren zowel het proces als het besluit tot stoppen  van de ICT samenwerking en we staan zeer sceptisch over het 2 sporen beleid. treinen die een andere kant uitrijden komen elkaar nog maar zelden tegen op een gezamenlijk station.

Kou?
Boeiend was de vraag van de CDA wethouder Loes Lijmbach of zij nu met de buurgemeenten mag spreken over een gezamenlijke woonvisie. Formeel heeft de raad de kans laten lopen om daar een democratisch accoord aan te geven. De tekst van de motie maakt duidelijk dat de ChristenUnie een voorstander is van genoemde samenwerking. Er is veel werk te doen op de woningmarkt vooral voor starters en sociale woningbouw. Maar tot januari heeft de wethouder geen mandaat om daar mee aan de slag te gaan.'
 

Lees meer over:

samenwerking ict cu aalburg
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.