Friday 17 September 2021

Alles over Altena

Meer brandwonden door brandgel voor nephaarden

12 september 2011 (door WoudrichemNet)

De Nederlandse Brandwondenstichting waarschuwt voor het gebruik van nephaarden en sfeerverlichting die wordt gestookt met bio-ethanol brandgel. Dit jaar is het aantal ernstige brandwonden fors toegenomen door ongelukken met de gel, heeft de stichting vandaag bekendgemaakt. De organisatie spreekt van een zorgwekkende ontwikkeling.

In de brandwondencentra in Groningen en Rotterdam zijn de eerste helft van het jaar bijna vijftig patiënten opgenomen die brandwonden hadden opgelopen door de gel. Ze waren vooral verbrand in hun gezicht, op de hals, borst, armen en handen. Een groot deel van de patiënten heeft langer dan twee weken in het ziekenhuis gelegen.

Mode

Volgens chirurg Gerard Beerthuizen van het Brandwondencentrum in het Groningse Martini Ziekenhuis komen dit soort verwondingen die zijn veroorzaakt door nephaarden en sfeerlichtjes, sinds kort voor omdat deze nu in de mode zijn. De nephaarden hebben geen afvoerkanaal nodig. Volgens Beerthuizen zijn ze 'hartstikke goedkoop' in aanschaf.

In het Groningse brandwondencentrum hebben zich volgens hem sinds januari 12 patiënten met brandwonden gemeld die ze hadden opgelopen door de bio-ethanol. 'Negen van hen moesten worden opgenomen.'

Bijvullen
De ongelukken ontstaan volgens de arts vooral als de gel is opgebrand. 'Het vuur gaat dan uit. Mensen vullen de potjes bij met gel, maar ze realiseren zich niet dat er een steekvlam kan ontstaan omdat de reservoirs nog heet zijn en de vloeistof vluchtig is.' Het zijn vaak juist omstanders die worden getroffen.

Volgens Beerthuizen hebben mensen geen idee van de gevaren. 'Er zit vaak wel een waarschuwing bij, maar dat systeem werkt niet.'

Blusdeken

De Brandwondenstichting raadt mensen aan geen bio-ethanolgel te gebruiken. Als ze dat toch willen, is het verstandig een blusdeken paraat te houden, of minstens een uur te wachten met het bijvullen van het reservoir nadat de vlam is gedoofd. (Trouw - foto trendy4you.nl))

Lees meer over:

woudrichem woudrichem
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.