vrijdag 3 december 2021

Alles over Altena

83-jarige vrouw uit Nieuwendijk bestolen

16 augustus 2011 (door WerkendamNet)

NIEUWENDIJK - Twee vrouwen met een Zuid Europees uiterlijk lukte het vorige week om de pinpas van een hoogbejaarde vrouw op een slinkse manier afhandig te maken. Het tweetal belde bij de woning van een 83-jarige vrouw aan. Na het openen van de deur identificeerde het duo zich als meteropnemers. Met de nodige overtuigingskracht lukte het hun de pinpas met de daarbij behorende code te bemachtigen door de bejaarde vrouw te overreden ter plekke te kunnen pinnen. Nadat het tweetal vertrokken was kwam het slachtoffer erachter dat  haar pinpas weg was. Korte tijd later bleek een groot geldbedrag van haar rekening gepind te zijn. De politie waarschuwt alert te zijn met pinbetalingen in de woning. Geef de pincode nooit aan een ander!

Het zijn vooral ouderen die het slachtoffer worden van babbeltrucs. Het gebeurt regelmatig dat dieven met een smoesje aanbellen en zo een woning weten binnen te komen.

Hoe gaan oplichters te werk?
Oplichters die zich voorstellen als thuiszorgmedewerkers, nieuwe buren of een medewerker van een energiebedrijf. Het lijkt allemaal echt en niet iedereen is verdacht, maar toch is het belangrijk goed op te passen. Vooral oudere mensen worden slachtoffers van babbeltrucs. Eenmaal in de woning leidt een van de daders het slachtoffer af, terwijl een mededader de woning ongezien binnen gaat. Hij of zij doorzoekt de woning en steelt geld of goederen. Soms weten de daders de pinpas te vinden, regelmatig wordt in de nabijheid van de pinpas de pincode bewaard. Met de pinpas en de pincode pinnen de daders vervolgens een geldbedrag.

Vraag legitimatiebewijs
Het is dus belangrijk goed op te letten als u wordt aangesproken door een onbekende. Het advies is dan ook om niet zomaar een onbekende in de woning toe te laten. Vraag om legitimatie en controleer de gegevens. Dieven komen in alle vormen en gedaantes en dragen soms keurige pakken. Ook schattig ogende kinderen of moeders met kinderen zijn niet per definitie te vertrouwen.Laat de onbekende tijdens de controle buiten staan en doe of laat de voordeur dicht als u even naar binnen loopt om iets te halen. Bel altijd de politie bij onraad, ook als ze niet bij u binnen zijn geweest.

Pincode
Geef nooit uw pincode af. Ook niet als iemand van de 'bank' of de 'politie' belt of voor uw deur staat. Geen enkele officiële instantie zal u ooit om uw pincode vragen. Die code is namelijk alleen voor u. Vaak belt men na een bezoek om de pincode te vragen en refereert de beller naar het eerder gedane bezoek. Zo kan de oplichter de gestolen pas gebruiken. 

Lees meer over:

Werkendam pinpas Nieuwendijk
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.