Sunday 19 September 2021

Alles over Altena

Woudrichem draait pilot met krooswiel

27 juli 2011 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM -  Om vijvers en sloten te ontdoen van kroos, testen gemeente Woudrichem en Waterschap Rivierenland het gebruik van een krooswiel.

Het krooswiel is een klein drijvend gemaaltje wat werkt op zonne-energie en het kroos verwijdert met een schoepenrad. Het kroos wordt opgevangen en afgevoerd. Het krooswiel is ontwikkeld door Hoogheemraadschap Delfland in samenwerking met Bom Aqua. De Universiteit van Wageningen onderzoekt de mogelijkheid om het kroos om te zetten in veevoer.

Overlast
In de gemeente Woudrichem zijn een aantal sloten en vijvers waar in bepaalde perioden veel kroos groeit. Overmatig kroos zorgt ervoor dat de hoeveelheid zuurstof in het water sterk daalt. Hierdoor kunnen vissen sterven en sloten gaan stinken. Het krooswiel moet deze overlast voorkomen. Gemeente en waterschap spraken in het waterplan van Woudrichem af om de mogelijkheden van een krooswiel te verkennen. Indien de proef succesvol verloopt, neemt het waterschap de aankoop van het krooswiel voor rekening. Het krooswiel kan dan ook op andere locaties worden ingezet. (Foto www.ahoy.nl)

Download HIER meer achtergrondinfo. 

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.