donderdag 20 januari 2022

Alles over Altena

De Boekenkast van … Amy van Beem

25 juli 2011 (door WoudrichemNet)

GIESSEN - Als je Amy zegt, zeg je boeken, schrijvers en het Woerkums Literair Café. Hoe ziet haar keuze eruit? Haar hele leven is doorspekt met ‘taal’. Met een vader als hoofdonderwijzer (Oudendijk) begon dat van jongs af aan en tot op de dag van vandaag is ze bezig met woorden. Okkie Pepernoot (L. Roggeveen) en Verhaaltjes uit Berenstad (H.J. Box) werden letterlijk kapot gelezen. Bartje zoekt het geluk (A. de Vries) staat voor een hele reeks van Uitgever Callenbach. Van Stans van de vijfjarige (Diet Kramer) genoot ze volop. Het bekende Paddeltje (Joh. H. Been) staat op de plank i.p.v. De overwintering op Nova Zembla. Dat was in haar jeugd haar liefste boek, maar het is helaas niet in haar bezit. Daarmee begon haar belangstelling voor geschiedenis en dit kenmerkt het merendeel van haar keuze. Oorlogswinter (Jan Terlouw) levert de nodige spanning, wat ook terug te vinden is in De lotgevallen van Ferdinand Huyck (J. van Lennep). Dit boek brengt daarnaast veel herkenning, want Amy logeerde als kind regelmatig bij haar tante in Baarn, vlakbij het beschreven theehuis.

Boeken
Speciale herinneringen heeft Amy aan Weyden en Zeyden in het boek. Auteur B.W. Braams had het boek in haar boekwinkel in consignatie gegeven en hij informeerde regelmatig persoonlijk naar de verkoop. Trouw bezoeker was ook de bevlogen aanjager van de Culturele Kring destijds, drs. J. de Hoog (Geschiedenis van de waterlopen) met kaartjes voor concerten in de Hervormde Kerk van Woudrichem. De concerten werden helaas slecht bezocht.
Hoe anders is dat nu met het culturele leven in Woerkum… Amy houdt erg van de streek en ze prijst Zalm vernomen (Piet Hartman) dan ook van harte aan. Het kwam uit net vòòr de Visserijdagen in ’95 en de eerste dag verkocht ze er meteen 100! Totaal gingen er wel 1.000 over de toonbank. Zelf koopt ze ook veel boeken, waaronder onlangs De Bergreis (Theun de Vries) en Marie Antoinette (Stefan Zweig) op de Woerkumse Boekenmarkt. Recentere geschiedenis vinden we terug in Suzanna Jansens Het Pauperparadijs.

Van Arthur Japin bezit Amy bijna al zijn werk (De Zwarte met het witte hart / Vaslav). Hieruit blijkt haar voorliefde voor (waargebeurde) levensverhalen. Trots toont ze De Metsiers. Geraakt werd ze door de toen nog zo jonge Hugo Claus, die zo trefzeker een Vlaamse familie portretteerde. Ook een zuiderbuur: Erwin Mortier (Godenslaap). Van hem bezit ze een uitgebreide collectie, waaronder Afscheid van Congo – met Jef Geeraerts terug naar de Evenaar. Gefascineerd als ze is door geschiedenis, maakte dit boek een grote nieuwsgierigheid in haar los naar dit werelddeel. Arnold Grunberg voert ons met Onze oom naar een geheel ander deel van de aardbol; indrukwekkend en in Amy’s ogen het enige boeiende boek van deze schrijver.

Enkele van de genoemde auteurs hebben het Woerkums Literair Café bezocht en Amy bewaart daar dierbare herinneringen aan. René Appel (Schone handen) is een van hen. Want naast historie duikt Amy ook graag in een spannende detective of thriller. Kijkend naar de inhoud van De Boekenkast mijmert ze: “Ja, dat ben ik”. Nieuwsgierig geworden? Snel komen kijken naar “De Boekenkast van ……Amy van Beem” in Bibliotheek Giessen.

Lees meer over:

Giessen boekenkast
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.