vrijdag 3 december 2021

Alles over Altena

Boekenkast bieb Werkendam weer gevuld...

19 juli 2011 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - De boekenkast in de bibliotheek Werkendam is deze keer gevuld door Marcel Vaandrager

Marcel komt niet uit een echt leesgezin. Muziek kreeg thuis meer aandacht. Misschien dat hij daardoor op latere leeftijd begon met saxofoon spelen. “Play Klezmer!”( Arr. Eric J. Hovi). Toch is zijn belangrijkste activiteit schrijven en dichten en niet onverdienstelijk! September 2010 verscheen “Laat en Liefde” van zijn hand, een bundel mooie gedichten. In het verlengde daarvan is Marcel samen met Bibliotheken Altena bezig een maandelijks dichterspodium op te zetten. Enthousiast roept Marcel (amateur)dichters op zich bij hem te melden voor één van de komende podia. In oktober staat het eerste podium gepland. Meld je aan! (info@marcelvaandrager.nl)  

Schrijven gaat niet zonder een brede woordenschat en de originele “Dikke Van Dale” bewijst hem nog steeds goede diensten. Overigens schuwt Marcel het introduceren van zelf bedachte woorden niet. Ook (en misschien wel daarom) kan hij erg genieten van het taalgebruik in de boeken van woordkunstenaar Marten Toonder (“Het beste van Bommel”). Hij is niet de enige ‘Vaandrager’ met schrijfambities. Wij kijken recht in de ogen van Cor Vaandrager voorop het boek “Vaan”. Hoewel een ver familielid, vertelt Marcel toch met enige trots over deze in Rotterdam bekende ‘outcast’. Schrijver en dichter wiens leven helaas door drugs en depressies werd beheerst, wat uiteindelijk leidde tot een vroege dood (56 jaar).
Fascinatie voor techniek loopt als een rode draad door zijn leven. Niet alleen in zijn studie, maar óók in zijn werk. Hij is Clusterhoofd /plv. Hoofd Staf Beleid en Projecten bij de Roteb. “Het Milieu” van Colin Tudge laat niet alleen allerlei milieuaspecten zien, het toont ook hoe volkeren ermee omgaan, met name als het gaat om de ontwikkelingen en bedreigingen voor de toekomst. Vooral zijn nieuwsgierigheid èn omdat hij er altijd iets van wil leren, brachten hem ertoe zich te verdiepen in “Waren de goden kosmonauten – onopgeloste raadsels uit het verleden” (Erich von Däniken), “Het Orion Mysterie - zijn de piramiden gebouwd als afspiegeling van de sterrenhemel?” (Robert Bauval) en “Einstein en het heelal – de relativiteitstheorie” (Nigel Calder).  
 
Nog enkele van Marcels hobbies: klokken maken (“Het horloge in den loop der eeuwen”, Maurits Elzas), koken (“Het Nederlands Kookboek”) en antieke auto’s. In “Het Klassieker Jaarboek 20-2010 Jubileumboek” prijkt zijn eigen 6 cilinder Vauxhall uit 1937. “Die schönsten Fluggebiete der Alpen” (Oliver Guenay) zou doen vermoeden dat parapenten ook tot zijn liefhebberijen behoort. Zijn hoogtevrees deed hem besluiten aan deze sport te beginnen. Het werd al snel een blijvend spannende uitdaging. Marcel heeft inmiddels een internationaal brevet.  
 
Bijzondere boeken kan Marcel niet laten liggen, zoals “De Spiegelsteen” – met 7 hologrammen (Alen Lee) en het pop-up boek “Het Spookhuis” (Jan Pienkowski).

Nieuwsgierig geworden? Snel komen kijken naar “De Boekenkast van … Marcel P. Vaandrager” in Bibliotheek Werkendam.
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.