zaterdag 22 januari 2022

Alles over Altena

De Boekenkast van .... weer vol in Giessen

19 juli 2011 (door WoudrichemNet)

GIESSEN -  De boekenkast in Bibliotheek Giessen is op dit moment gevuld door Corinne Adema.

Corinne is met boeken opgegroeid. Er ging geen gelegenheid voorbij of ze koos een boek als cadeau. Ze was in Beek (L) al heel jong lid van de bibliotheek. Haar eigen kinderen Marjolijn en Wouter heeft ze heel veel voorgelezen. In de kast staan de klassiekers Pluk van de Petteflet (Annie M.G. Schmidt) en Monkie (Dieter Schubert). Prachtige prentenboeken: zo sfeervol en herkenbaar. De meeste prentenboeken zijn kleine kunstwerken op zich, vindt Corinne.

In haar eigen jeugd was ze helemaal wèg van de serie Het kleine huis (Laura Ingalls Wilder), nu nog steeds populair. Dromerig vertelt Corinne dat ze zo in het verhaal opging dat ze de smaak proefde van het karige maar met liefde bereide voedsel in dit pioniersgezin in Amerika. In haar studententijd (K&O / NXX vergelijkbaar met de HBO-opleiding CMV) kreeg ze oog voor zelfontwikkeling en de vrouwenemancipatie: De schaamte voorbij (Anja Meulenbelt). Sterke vrouwen staan centraal in Corinnes boekenkeuze. Zo heeft ze grote bewondering voor Aletta Jacobs, de eerste vrouw die een universitaire studie afrondde en de eerste vrouwelijke arts. Ze heeft een voorliefde voor Scandinavische literatuur met bovendien een link naar de geschiedenis: Dina (van de gelijknamige trilogie, Herbjørg Wassmo).

Ook andere culturen hebben haar belangstelling. Soms zijn deze hard en confronterend. Fabrieksmeisjes (Leslie T. Chang) en Alles wat ik verzwegen heb (Azar Nafisi). Ook de ervaringen van de nieuwe Nederlanders en de rol die ons land daarin speelt boeien haar: Couscous op zondag (Kjadija Arib) en Spijkerschrift (Kader Abdolah). Dat er in bijv. Rusland heel andere praktijken gehanteerd worden ervoer ze in Poetins Rusland van de vermoorde activiste en journaliste Anna Politkovskaya. Van een geheel ander kaliber zijn de boeken van Pascal Mercier. Corinne houdt van zijn werk: filosofisch maar niet zweverig (Perlmann’s zwijgen).

Niet alleen is ze zelf actief in de bergsport, ze leest er ook graag over en heeft zodoende inmiddels haar eigen kleine bibliotheek aangelegd. Wat doet het met de mens wanneer hij onder de meest extreme omstandigheden en grote gevaren trotserend grensoverstijgende inspanningen verricht? Lees het in Adembenemende hoogten (Ronald Naar). Natuurlijk mag De Veste – 50 jaar Sociaal Cultureel Werk in de gemeente Woudrichem (P. Hartman) niet ontbreken. De Veste (nu De Vleet) is onlosmakelijk verbonden met haar leven. 

Tot slot houdt Corinne een waar pleidooi voor lezen: waar je ook bent, met een boek kun je je altijd buiten het dagelijks leven begeven, je eigen rust creëren en je eigen invulling beleven. Nieuwsgierig geworden?

Snel komen kijken naar “De Boekenkast van ……Corinne Adema” in Bibliotheek Giessen.

Lees meer over:

Giessen boekendast
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.