maandag 24 januari 2022

Alles over Altena

Vakantie: tips ter voorkoming van woninginbraak

13 juli 2011 (door WerkendamNet)

ALTENA - De vakantieperiode is aangebroken en dam os het goed extra aandacht te besteden aan het beveiligen van de woning. Extra aandacht voor de veiligheid in en rond uw huis om de kans op een woninginbraak te verkleinen. De vakantietijd is immers een toptijd voor inbrekers. Het is vaak eenvoudig de woningen er uit te pikken waarvan de bewoners langere tijd weg zijn: uitpuilende brievenbussen, gordijnen continu gesloten, nooit een lampje aan. Het huis een bewoonde indruk geven is dus het advies.

Vergeet niet dat inbrekers meegaan met hun tijd. Ze bekijken niet alleen uw woning of u thuis bent, maar zijn ook te vinden op internet. Maak dus geen melding op Twitter, Hyves, MySpace of op uw weblog dat u op vakantie gaat en hoe lang u wegblijft. Dan maakt u het inbrekers wel heel gemakkelijk om toe te slaan. 

Dé zomertips om de kans op inbraak tijdens uw vakantieperiode te verkleinen:

 • Vraag uw buren om uw woning in de gaten te houden.
 • Vraag aan de buren of zij hun tweede auto (als ze die hebben natuurlijk) of anders hun eerste auto af en toe op de oprit parkeren.
 • Vraag aan een familielid of hij of zij een paar dagen in jouw huis wil zitten. Breng je kat of hond niet naar een pension, maar regel oppas aan huis.
 • Heeft u planten in de vensterbank staan, laat deze dan ook tijdens uw vakantie daar staan en vraag of iemand ze water geeft.
 • Gebruik een tijdschakelaar voor uw verlichting.
 • Laat uw post ophalen en uit het zicht leggen.
 • Laat geen volle vuilniszakken bij uw huis achter.
 • Zet uw fiets/brommer altijd op slot, ook als deze binnen staat.
 • Vertel een beperkt aantal familieleden en vrienden wanneer en waar u met vakantie bent. Zorg er voor dat ze in geval van nood uw woning in kunnen. Geef ze trein- en/ of vliegnummers van vertrek. Geef merk, type en kenteken van uw auto op.
 • Maak geen melding op Twitter, Hyves, MySpace of op uw weblog dat u op vakantie gaat. Wees ook voorzichtig met uw afwezigheidsbericht op uw voicemail en in uw e-mailprogramma. Wees ervan bewust dat criminelen berichten meelezen, pas berichten hierop aan. Scherm persoonlijke berichten zoveel mogelijk af voor buitenstaanders.
 • Gebruik op social media zoals Twitter, Hyves en dergelijke niet uw volledige naam, maar bijvoorbeeld een afkorting. Controleer uw profielen en bekijk ook op zoekmachines welke persoonlijke informatie, zoals naam, adres en telefoonnummer van uzelf is terug te vinden. Verwijder uw persoonlijke informatie.
 • Als de caravan wordt ingeladen, doe dat dan op een parkeerplaats dichtbij huis, niet op de oprit. Inbrekers fietsen vaak door de wijk om potentiële nieuwe projecten uit te zoeken. Een caravan ergens anders inpakken, brengt de dief allicht in de war.

Verdachte situatie: bel 112
Ziet u iets vreemds of verdachts, let dan goed op het signalement van de persoon. Hoe groot is de persoon, hoe ziet het gezicht eruit en wat heeft de persoon aan? Onthoud eventueel ook het vervoermiddel (kleur, merk, type, kenteken) en bel het alarmnummer 112. De informatie die u onthoudt, is van groot belang voor het vaststellen van de identiteit van een verdachte en voor hun opsporing. Door alert en waakzaam te zijn, kunt u een bijdrage leveren aan de veiligheid in uw buurt.

Vakantiekaartenactie
Daarnaast is het mogelijk om bij het politiebureau een Vakantiekaart in te leveren. Als er voldoende capaciteit is, controleert de politie de woningen tijdens vakanties. De agenten laten dan een kaartje achter zodat duidelijk is dat zij geweest zijn. Het inleveren van de Vakantiekaart betekent dus geen permanente politiebewaking van een woning. Deze vakantiekaarten zijn af te halen bij de politie of te downloaden via www.stopwoninginbraak.nl.

Goed hang- en sluitwerk
Naast bovengenoemde tips is goed hang en sluitwerk de beste tip die gegeven kan worden. Goed hang en sluitwerk voorkomt de kans op een inbraak aanzienlijk. Politie Keurmerk Veilig Wonen verminderd de kans op een inbraak met minimaal 95%. Inbrekers die zien dat een woning voorzien is van goed hang- en sluitwerk gaan vaak op zoek naar een huis waar de kans op succes groter is.

Bovendien is de verzekering vaak bereid de premie te verlagen wanneer een woning beveiligd is volgens het keurmerk. Via de www.politiekeurmerk.nl vindt u meer informatie.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.