donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Poolse kids met vakantie in Altena

12 juli 2011 (door AalburgNet)

AALBURG - Arja Sebens en Melanie van der Hoeven vertrekken zaterdag (9 juli) om 6.00 uur naar Polen. Zes uur later bereiken zij de voormalige oude Oost-Duitse grens. Melanie: ‘We nemen een ruime rustpauze en bezoeken de oude grensovergang en de bijbehorende gebouwen. De kille sfeer hangt er nog.’ Drie uur later rijden de busjes Polen binnen. 
’s Avonds bij het kinderhuis is het welkom allerhartelijkst. ‘De leidster wordt helemaal zenuwachtig en durft geen woord Engels te spreken, maar we hebben handen en voeten. Een heel lief en onzeker meisje (Elwira) staat haar kamer af en maakt onze bedden op.’

Fonteintjes
Elwira maakt de volgende morgen voor de Aalburgse delegatie een ontbijt. ‘Het is geen hotel, maar we voelen ons wel zo verzorgd. Elwira probeert een woordje Engels en Nederlands te praten, maar kan het echt niet onthouden. In sneltreinvaart maakt ze een tekening voor ons. Ze wil zo laten merken dat ze ervan geniet dat wij er zijn.’ De kinderen krijgen even later het zogeheten vakantieboekje met gegevens van de Nederlandse gastgezinnen, de gezamenlijke activiteiten en een paar veelgebruikte zinnen. Er wordt gelachen om de foto’s, met elkaar gepraat en er worden veel vragen gesteld.

Later op de dag gaan Elvira (17) en Dawid (2) met Arja en Melanie wandelen. Bij een speeltuintje wordt gestopt. Eerst Dawid uitpellen, het is 30 graden, en heeft een trui aan en een lange broek. Trui uit, schoenen uit, sokken uit, broek oprollen… en spelen maar met je blote voeten in het zand. Elwira volgt al snel en loopt ook lekker op blote voeten door de speeltuin. Dan op zoek naar een ijsje. Smullen! Midden in het stadje zijn fonteintjes, Dawid voelt voorzichtig met zijn handje, tien minuten later is hij helemaal nat en schatert van pret. Ook Elwira danst tussen de fonteintjes door en heeft dolle pret.

Kiezen
Op de dag van vertrek (maandag, 11 juli) staat in de keuken voor ieder kind een pakketje brood, twee flesjes drinken, chips en wat chocolade, met zorg klaargemaakt.  In alle vroegte vertrekken de busjes naar Nederland. De klok wijst 6.10 uur. De kinderen slapen verder. Arja en Melanie sturen de busjes, één van de gastouders en het busje van het Poolse kinderhuis.
De reis verloopt voorspoedig en gaat sneller dan verwacht. ‘ We besluiten de kinderen te trakteren op een hapje bij de grote M. We laten hen kiezen wat ze willen. Kiezen is iets wat ze nooit hoeven/mogen. De kleinsten gaan voor een happy meal. De grotere kinderen vinden het lastig, zij kijken elkaar aan en kiezen vrijwel allemaal hetzelfde.’

Om 18.30 uur arriveren de kids bij het gemeentehuis van Aalburg  waar de gastouders klaar staan voor een warm welkom.  Een meisje,  voor het eerst in  Nederland,  heeft haar gastgezin snel  gevonden. De foto uit het boekje doet prima dienst. Melanie: ‘We proberen de kinderen zoveel mogelijk te plaatsen bij de gezinnen waar ze al eens geweest zijn, dat is lekker vertrouwd.’
Burgemeester Naterop heet iedereen welkom, er worden foto’s gemaakt voor de krant en na limonade en chips gaat iedereen met zijn gastgezin mee.

Samen
De komende twee weken trekken de kinderen veel met hun gezin op en zijn er twee gezamenlijke activiteiten. Woensdagavond gaan zij met elkaar picknicken in het skatepark in Wijk en Aalburg en op zaterdag een zwemmiddag in Veldzicht (aangeboden door de gemeente Aalburg en zwembad Veldzicht) met ter plekke een barbecueavond (aangeboden door Aalburg.net). (Foto's Aalburg.net)

KLIK HIER voor meer foto's...

Lees meer over:

vakantie poolse kinderen
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.