maandag 6 december 2021

Alles over Altena

Jan Luteijn: twitterende wethouder met passie...

21 juni 2011 (door AalburgNet)

WERKENDAM - Het moest vooral geen politiek getinte rendez-vous worden, maar wel eentje waar kennis gemaakt zou kunnen worden met de mens achter de Werkendamse wethouder Jan Luteijn. Dat is gelukt. ‘Mensenmens’ en ‘politiek dier’ Luteijn nam alle tijd om de redacteuren van Werkendam.net en Aalburg.net te informeren over de dynamiek binnen de gemeente Werkendam en gaf daarmee tegelijkertijd een inkijkje in wat hem drijft. De opbrengst van een geslaagde twitter-actie.

Vanaf moment één, de hartelijke ontvangst op het gemeentehuis, vertelt waterval Luteijn over De Noordwaard, De Burcht,  Winkelcentrum De Es en de woonzorgcoöperatie (Wozoco) in Sleeuwijk. Maar ook over de Westerhei in Nieuwendijk, de plannen over het medisch centrum in Hank, over de Roode Camer, de - in zijn ogen - lelijke “gaten” (‘Daar werken wij aan.’) en bouwkundige “rommel” her en der langs de route. ’Dat moet die ondernemer eigenlijk wat beter opruimen’, klinkt het (steevast) geformuleerd vanuit het positieve. Dat is dan ook wat zijn optreden kenmerkt. ‘Gedreven, enthousiast en professioneel’ zijn typeringen die hem dus naadloos passen.

Bellen
Voor vertrek kwamen de kaarten, de folders, de toeristische visie en meer op tafel. Luteijn wil kennelijk maximaal effect van zijn latere betoog en route: ‘Zo kunnen jullie je een betere voorstelling van zaken maken.’ Op weg naar de auto schiet een Werkendammer hem nog even aan die kennelijk zijn hart moet luchten. Luteijn luistert met aandacht, vraagt of het voor nu opgelost is, bevestigt dat de man een punt heeft en belooft hem ‘maandag terug te bellen.’
Vervolgens stuurt de wethouder al pratend en duidend zijn auto soepel langs de meest bezienswaardige zaken binnen de gemeente. Wat opvalt is niet alleen de gedrevenheid van de bestuurder die (onder meer) Ruimtelijke Ontwikkeling, Zorg en Welzijn en Natuur en Landschap in zijn portefeuille heeft. Ook de getoonde projecten omvatten een dynamiek die Werkendam (en de regio) ongetwijfeld op de diverse kaarten zal zetten. Meest tot de verbeelding sprekende project in dit verband is de ontpoldering van De Noordwaard.

En passant breekt Luteijn ook nog maar weer eens een lans voor een verregaande samenwerking tussen de Altena-gemeenten, iets dat hem na aan het hart ligt. Duidelijkheid in visie en standpunten kan de wethouder niet verweten worden. ‘Ik ga graag de discussie aan. Dat moet je ook als bestuurder. Ik ben voor polderen, maar wel vanuit een helder perspectief.’
Tot zijn meest succesvolle moment als bestuurder bestempelt Luteijn het ‘Sleeuwijk project’ waar de Wozoco en het winkelcentrum gekoppeld worden (‘Voor kerst 2013 wordt er gewinkeld.’) Door niet op te geven en te sturen is het hem gelukt om gemeente, ondernemers en buurt bij elkaar te brengen. ‘Het bestemmingsplan was in vijf jaar rond. Naar bestuurlijke begrippen is dat snel. In de onderhandelingen hebben wij steeds gezocht naar wat “wijs” was.’

Onderscheiden
Jan Luteijn (1960) werd geboren in Krabbendijke en is vader van vijf kinderen. Was Statenlid van 2003 tot 2007 en is sinds het najaar van 1999 wethouder voor de SGP in Werkendam. Voor die tijd werkte Luteijn in het bedrijfsleven. Toen de SGP hem riep als wethouder was hij  salesmanager bij een vleesgroothandel. ‘Dat verzoek had best later mogen komen’, erkent hij. Ooit een burgemeesterspost? ‘Als die vraag komt ga ik hem niet uit de weg’, ontboezemt hij. Lastig voor een SGP‘er? Luteijn ontkent dat niet. ‘Hoewel die post voor een SGP'er in Brabant niet voor het oprapen ligt, wordt er tegenwoordig minder gekeken naar ‘kleur’, maar gelukkig meer naar ervaring, je netwerk en dergelijke.’
Luteijn werd in 2007 onderscheiden met een Koninklijke onderscheiding voor twaalf jaar raads- en statenlid. Dagblad Trouw riep hem in 2007 ook uit tot ‘Meest Bevlogen Bestuurder.’ Mocht zich eerder ook sieren met de publieksprijs ‘Best geklede politicus.’

Prijs
Een eerdere oproep van Jan Luteijn op Twitter om zijn volgers van 198 naar 200 te krijgen ('De 200e krijgt een fietstocht door Werkendam en koffie mét…’), leidde tot een spontane, weliswaar gecoördineerde, reactie van www.Werkendam.net (199), www.Aalburg.net (200) en www.Woudrichem.net (201). De  redacties werden prijswinnaars. De fietstocht werd zo een autotour met thee en cappuccino met (huisgemaakte) appeltaart met slagroom in De Waterman.

Lees ook dit bericht ...

(Bij de foto: Jan Luteijn legt aan Werkendam.net-redacteur Corinne Hartog de plannen rond De Noordwaard uit - Foto Aalburg.net)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.