zaterdag 22 januari 2022

Alles over Altena

Samenwerking Altenagemeenten krijgt diepere kleur

20 mei 2011 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - 'Op woensdagavond 18 mei was er een bijeenkomst georganiseerd voor de gemeenteraadsleden van onze drie gemeenten in het Land van Heusden en Altena. Na twee jaar niet-vrijblijvend samenwerken is een soort tussenbalans opgemaakt die ter beoordeling voorlag.
De opkomst was boven verwachting en de sfeer prima. Dat is in de afgelopen jaren wel eens anders geweest. Kennelijk is vrijwel iedereen er van doordrongen dat de samenwerking tussen de gemeenten een onomkeerbaar proces is. Een proces dat met vallen en opstaan wordt bewandeld en dat heel veel energie kost van ambtenaren en bestuurders. Het is voor alle partijen veel geven en nog niet al te veel oogsten.

Er lag een rapport voor, opgemaakt door de Universiteit van Tilburg, hieronder de belangrijkste aanbevelingen:

  1. Ga door met de samenwerking!
  2. Bouw die samenwerking uit naar nog meer terreinen, zoals onderwijs en arbeidsmarkt, wonen en op sociaal gebied.
  3. Ga alvast nadenken over hoe het in 2013 verder moet (dan vindt namelijk een evaluatie plaats) en verzin een aantal varianten in de toekomstige samenwerking.
  4. Denk na over welke rol maatschappelijke organisaties kunnen spelen in het democratisch proces.

De onderzoekers constateerden vooral vooruitgang op het gebied van economie, juridische zaken en veiligheid. Ook vinden ambtenaren elkaar steeds meer en zijn er daadwerkelijk een aantal op één afdeling komen te zitten. Ook op ICT zijn er stappen vooruit gemaakt.

De meeste kritiek van de raadsleden kwam er op neer, dat de resultaten meer zichtbaar moeten worden gemaakt, zowel naar de burgers toe als voor de raadsleden zelf. We moeten ten slotte in 2013 een besluit nemen hoe we met elkaar verder gaan en dat besluit moet op goede gronden gebeuren. Maar dat we verder gaan, staat voor mij als een paal boven water.' (Evert Begemann fractievoorzitter PvdA Werkendam in PvdA-Nieuwsbrief)

Lees meer over:

Altena Werkendam samenwerking
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.