zaterdag 22 januari 2022

Alles over Altena

Voorbereid op (mei) vakantie: veilig idee!

21 april 2011 (door AalburgNet)

REGIO - Met de meivakantie voor de deur en een stijgende temperatuur, waardoor een open raam of deur verkoeling brengt, ziet een inbreker zijn kans. De politie probeert zoveel mogelijk woninginbraken op te lossen. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. De politie vraagt alert te zijn en de juiste maatregelen te treffen om het een inbreker zo moeilijk mogelijk te maken.

Districten
Het aantal woninginbraken is dit jaar licht gestegen. In januari, februari en maart deden in totaal 1767 bewoners aangifte van inbraak. Vorig jaar waren er dat in dezelfde periode 1701.
Het aantal woninginbraken in de district Oosterhout zijn afgenomen.

District Oosterhout:  Van 441 in 2010 naar 384 in 2011.

Een inbreker heeft maar dertig seconden nodig om binnen te komen. Doet hij er langer over, dan loopt hij het risico om gesnapt te worden en zoekt hij vaak een andere locatie. Veilig wonen is dan ook vooral een kwestie van bewust wonen. Een goed slot op een deur helpt niet, als u een raam open laat staan.

Gaatjesboormethode
Een veel gebruikte methode om woningen binnen te komen is het gaatjesboren. Bij deze methode boort de inbreker een gat in een (raam)kozijn. Daarna kan hij via het gat met bijvoorbeeld een ijzerdraadje de hendel van het raam openmaken of sleutels ronddraaien in het deurslot. Vaak gebruikt de inbreker hierbij een zeer stil handboortje, waardoor hij vrijwel geruisloos binnen kan komen.

Voorkomen, beter dan genezen
Om te voorkomen dat inbrekers op deze manier bij u thuis kunnen inbreken, kunt u het volgende doen:
Zorg dat ramen en deuren zijn voorzien van sloten die u met een sleutel af kunt sluiten.
Draai ramen en deuren op slot en berg de sleutels op. Op deze manier voorkomt u dat    'gaatjesboorders' via het geboorde gat een raam of deur kunnen openmaken.
Op vakantie? Vul vakantiekaart in!
Inbrekers hebben geen vakantie. Zorg dus dat u uw woning veilig achterlaat. De politiewebsite www.politiemwb.nl (Menu Preventief > Vakantie) helpt u hierbij. Daar vindt u de vakantietest en de vakantiekaart.

De vakantietest geeft u snel een indicatie of u goed voorbereid op vakantie gaat. Met de vakantiekaart informeert u de politie digitaal over uw afwezigheid. Als u langer dan 7 dagen weggaat, vult u dan het formulier uiterlijk één week voor uw vertrek in op de website. Via het nummer 0900-8844 kunt u alle informatie ook telefonisch doorgeven.
Het invullen van de vakantiekaart betekent niet dat uw woning permanent bewaakt wordt. De woning wordt in de gebruikelijke surveillanceroute betrokken. Daarnaast kan de politie bij brand, inbraak of andere calamiteiten snel de sleutelhouder benaderen aan wie u de woning hebt toevertrouwd.

Testjes op de politiewebsite
• Inbraaktest: deze test kunt u doen op www.politiemwb.nl > Preventief > Veilig wonen. Deze quickscan geeft u een globale indruk van de beveiliging van uw woning. Uiteraard biedt de test geen garanties.
• Vakantietest: ook dit is een quickscan voor het veilig achterlaten van uw woning. U vindt de test op www.politiemwb.nl > Preventief > Vakantie.

Lees meer over:

Politie vakantie Werkendam
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.