woensdag 24 april 2024

Alles over Altena

Schone symboolpolitiek - Ingezonden

21 maart 2011 (door AalburgNet)

AALBURG - INGEZONDEN: "Met een wat dubbel gevoel ging ik naar Almkerk voor de opschoonactie waaraan de gemeenteraden van de drie gemeenten meedoen. Nog even los van de milieuschade door zwerfafval vind ik het lelijk als er overal troep ligt. Deze beroepsdeformatie stamt mogelijk uit mijn tijd in de bouw en logistiek. Het is daar algemeen bekend dat één papiertje of lege doos wordt gevolgd door vele anderen. De drempel om je vuil weg te gooien wordt er door verlaagd.

Wat kost het
Voor deze vraag zijn ze met name in Aalburg gevoelig lijkt het. Ik doe het even uit mijn hoofd maar het opruimen en verwerken van zwerfafval in Aalburg kost 60.000 euro per jaar. Letterlijk weggegooid geld om het op te ruimen en af te voeren. Dat is zes keer zoveel als we aan cultuur uitgeven per jaar. Het is de helft van het bedrag wat we komend jaar moeten bezuinigen. 

Een half uurtje vuil ruimen vanuit Almkerk zet geen zoden aan de dijk. Een mooi plaatje voor in de krant, maar het schiet natuurlijk niet op. Is het een jaar geleden dat Ad Mol zijn zwerfvuilactie begon aan de parallelweg? Ik heb hem een tijdje gevolgd in mijn eigen buurt. En Cor Spek in de Aalburgse straat. Ik moet eerlijk zijn: ik heb het ook maar een paar weken volgehouden. Ik vergeet daarbij de mensen zeker niet die jaar aan jaar hun straatje schoonmaken zonder in de picture te staan. Daarbij hoort ook de wildbeheergroep die afgelopen zaterdag een container vol met zooi bij 'd Alburcht wist te vullen.

Dus wat wordt het gevolg van deze actie? Gaan de gemeenten het nu wel groot onder de aandacht brengen?
Primair vind ik dat de actie moet plaatsvinden in je eigen leef/woonomgeving. Dat is de buurt waar je trots op moet zijn. Ambtenaren mogen ook meedoen.
In de raadsvergadering werd deze kritische noot al gekraakt. Ambtenaren werden uitgenodigd aan deze “vrijwilligersactie” mee te doen, maar konden wel hun uren doorschrijven. Ik weet niet wat het zwaarst moet wegen, maar het was een raar signaal naar de bevolking.

Samen
Het wordt voor mij ook weer een symbolisch moment om dit samen te doen met de buren. Ja college, laten we elke kans maar grijpen om dingen samen te proberen. Afgelopen zaterdag was het mogelijk om fruitbomen af te halen. Ook een gezamenlijk project waar de provincie en de regionale Rabobank hun bijdrage aan hebben gegeven. Ruim tweehonderd mensen in Aalburg wisten dit te waarderen en bestelde een boom. Bij mij staat hij al te wachten op meer vruchten van de samenwerking."

Wijnand van der Hoeven (ChristenUnie Aalburg)

Lees meer over:

schone symboolpolitiek
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.