zaterdag 4 december 2021

Alles over Altena

Bessenpittenfruitgaard - bes(t) pittig

15 maart 2011 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Op initiatief van de werkgroep Landschapselementen van de Agrarische Natuurvereniging (ANV) Altena-Biesbosch zal op 23 maart aanstaande (op de nationale boomfeestdag) het startsein worden gegeven voor de aanplant  van  bessenpittenfruitgaarden in de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem.

De eerste aanplant zal plaatsvinden om 9.30 uur  bij het Kasteel in Dussen door de kinderen van de basisscholen uit Dussen. Daaraan voorafgaand zal de ANV om 9.00 uur in het Kasteel in Dussen een toelichting geven over deze plannen en de eerste plant aanbieden aan de wethouders van de 3 gemeenten.
 
De Bessenpittenfruitgaarden worden op vijf locaties,  verspreid over de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem dit jaar  aangeplant met een grote hoeveelheid van streekeigen (historische) kleinfruitplanten.  Het is een geschenk van de werkgroep Landschapselementen van de ANV in het kader van ‘van de streek/ voor de streek’.  De gemeenten hebben een aantal locaties beschikbaar gesteld.
Een Bessenpittenfruitgaard is een tuin. Een kleinfruit gaard. Een klein parkje, waar het goed toeven is en waar historisch streekeigen kleinfruit een kans krijgt als soort te overleven.
Bewoners/recreanten zijn vrij om de vruchten te plukken. Daarnaast zijn de bloemen en vruchten belangrijk voor dieren zoals bijen en vogels.

De Bessenpittenfruitgaarden komen in de gemeente Aalburg bij het kruispunt Bosseweg-het Hakkeveld, in de gemeente Werkendam in de tuin van het Kasteel in Dussen en in Hank tussen de Kurenpolderweg en de A27 en in de gemeente Woudrichem bij de kruising Sportlaan-Provinciale weg Noord in Almkerk en bij het kruispunt N267-N322 nabij de Rietdijk in Giessen.

De gemeenten Aalburg en Woudrichem nemen ook deel aan de nationale boomfeestdag, maar gaan dan niet planten op de hierboven genoemde locaties. Dat gebeurt in een later stadium. 

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.