vrijdag 2 december 2022

Alles over Altena

Come and Help Foundation officieel vereniging

14 maart 2011 (door WoudrichemNet)

ANDEL - Veertig jongeren uit Andel (en Nieuwegein) maken van 12 tot en met 30 juli een reis naar Kenia. Aldus het voornemen. De plannen zijn buitengewoon serieus. Zo heeft de groep inmiddels officieel een vereniging opgericht - Come and Help Foundation - die bij notariele aktie is vastgelegd. De - vooral ook creatieve - voorbereidingen zijn in volle gang.

Diederik van Andel zette samen met Evelien van de Wetering dit project op. Beiden gingen naar verschillende Afrikaanse landen om het meest geschikte project te vinden. Diederick: 'Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij het project van The Style Foundation waar we ons nu hard voor inzetten.'
Come and Help organiseert dan ook de Kenia-reis, maar werkt in de uitvoering samen met The Style Foundation. Deze stichting kocht in Kenia een stuk grond en bouwt daar een hotelschool, ambachtschool, ziekenhuis, landbouwprojecten en dergelijke. Zodra deze projecten na een jaar of vijftien goed lopen, wordt een en ander overdragen aan de plaatselijke bevolking en wordt men eigenaar.

Voor hun deelproject vliegt de groep uit Andel (Team Kenia 2011) naar Kenia om daar te werken in Oloirien waar de bouw aan een school voor de Maasai, een traditionele stam, al volop aan de gang is.

Maar er is méér. Voordat de handen uit de mouwen gaan beklimt de groep de Kilimanjaro, een vrijstaand bergmassief van maar liefst zestig bij tachtig kilometer. Henk van Noorloos, die samen met Machiel Crielaard de klimschonen aantrekt: 'Vóór wij mee gaan helpen met bouwen willen we eerst de Kilimanjaro beklimmen. Tijdens deze klim willen we samen met onze Afrikaanse medeklimmers de mythe van Sisyphus naspelen door een vierkante steen tegen de berg op te rollen. De oude Griek moest steeds tandenknarsend toezien hoe na zijn eindeloze inspanning de steen terugrolde naar beneden als hij bijna boven was. Wij proberen hem echter niet terug te laten rollen zoals in het verhaal, maar gaan door tot aan de top van de hoogste berg van Afrika. Maar de top halen alleen, vinden we niet genoeg om onze boodschap duidelijk te maken. Die is "De oproep aan de wereld voor gebruik van duurzame energie, verdraagzaamheid tussen mensen en volken en het recht op onderwijs voor ieder kind. Daarom willen we de naar boven gerolde steen naar nog grotere hoogte, duurzaam, laten opstijgen. Bevestigd aan een vlieger willen we de hoogte van 6000 meter pogen te halen. En zo laten zien dat het onmogelijke waar gemaakt kan worden. Niet alleen voor de Maasai, maar voor de gehele aarde en haar bewoners. Om de cirkel rond te maken, gaan we daarna meehelpen met de bouw van de school en gebruiken de steen als sluitsteen van ons project.'

Een schitterend initiatief dat nog sponsors kan gebruiken: www.come-and-help.org. Er is maar liefst 35.000 euro nodig.

De komende maanden volgen nog veel meer acties: van 24 tot en met 30 april 2011 bijvoorbeeld is er een collecteweek in de gemeenten Nieuwegein, Wijk en Aalburg en Woudrichem.

Lees meer over:

come help kenia team Andel
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.