woensdag 8 december 2021

Alles over Altena

Zelfgebrande creativiteit uit Werkendams atelier

10 maart 2011 (door WerkendamNet)

‘Hét adres voor unieke, handgemaakte glaskralen en glasbedels in allerlei kleuren, vormen en maten. Niet één kraal is hetzelfde. Al onze glaskralen komen uit eigen atelier en zijn gebrand door Janet Westerhout.’ Zo begint de website van Westwood Creations, hét glasatelier en dito webwinkel uit Werkendam.

Westwood Creations. Drijvende kracht achter deze jonge onderneming is inderdaad Janet Westerhout (foto). Zij noemt zichzelf ‘verslaafd’, verslingerd als zij is aan het ‘knutselen en frutselen’ met kralen. Janet: ‘Ik ervaar het als een prettige aandoening waar ik niet vanaf wil komen. Het glaskralen branden is écht leuk om te doen!’ Wie daar nog aan durft te twijfelen als Janet zich zó uitdrukt, moet wel sterk in zijn of haar schoenen staan om dat enthousiasme te weerstaan. Gedreven vertelt de glaskralenmaker het steeds weer een boeiend proces te vinden. ‘Elke keer als een kraal uit het afkoelgranulaat of oven komt, is het spannend te zien hoe die geworden is. Natuurlijk gaat er wel eens wat mis, maar over het algemeen zijn de kralen allemaal juweeltjes’, glundert zij.

Wat ooit begon als hobby vindt nu zijn weg in de webwinkel en in workshops. Want waarom zou je iets waarover je enthousiast bent niet aan anderen doorgeven? Dat heet nou kruisbestuiven..

Workshop
Iedereen die dat wil (je moet wel ouder dan zestien zijn) kan zich bij Janet aanmelden voor een workshop. Dat kan met één, twee of drie personen. Na een gezellig bakje koffie of thee krijgen de deelnemers allereerst een gedetailleerde uitleg over het gebruik van de branders. Safety First! Ook nylon kleding blijkt uit den boze. Sluitende mouwen moeten. Als dat allemaal goed (en dicht) zit, kan iedereen zich naar hartenlust uitleven in de schier oneindig lijkende fantasiewereld van de glaskralen en heb je een paar uur later een ‘grootgatkraal, zwart turkoois met transparante dotten’ gemaakt. Of een ‘lime kraal met blauwe lentil met luchtbelletjes.’ Om maar eens wat te noemen. (Alleen van de benamingen al word je vrolijk…) Waarmee maar gezegd is dat Janet Westerhout mensen in haar workshop de meest fantastische dingen kan laten maken. Wie denkt dat na afloop de creatieve oogst mee naar huis mag, heeft het mis. De kralen moeten eerst nog de glasoven in. ‘Annaelen’ heet dat. Het is maar dat u dat weet. 

Creasite
Wie een tijdje ronddwaalt op de creasite van Westwood Creations (merk op: Westwood – Westerhout. Geen toeval!) duizelt van de mogelijkheden en toepassingen die er zijn met glazen kralen. Natuurlijk sieraden. Uiteraard. Maar er blijkt nog veel meer te kunnen: flesopeners, wijnstoppers, briefopeners, pennen, boekenleggers, sleutelhangers, telefoonhangers en ga zo maar door.
In de webshop zijn zelfs ook zilveren wisselsieraden te vinden van een zware kwaliteit 925 sterling zilver. (Dat laatste voor de kenners.) Alles traditioneel en handgemaakt, ‘modern en met een oosterse look.’

Dat een cadeaubon van Westwood Creations daarom een verschrikkelijk leuk geschenk kan zijn, behoeft na dit verhaal geen uitleg meer. Stel dat mij dat zou gebeuren... Geef mij dan maar de ‘donkerfuchsia met witte swirl grootgatkraal met 925 zilveren kern.’ Dan krijg je wat, maar heb je ook wat. 

www.westwood-creations.nl - Zie ook de banner in De Agenda van Werkendam.net  

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.