dinsdag 23 april 2024

Alles over Altena

Gemeente roept op tot frisse carnaval

17 februari 2011 (door WerkendamNet)

WERKENDAM -  Carnaval is pas echt leuk wanneer je er fris bij blijft. Drankgebruik kan de feestvreugde enorm verzieken.
Houd carnaval dus fris! Aldus de slogan van de actie Think before you drink die de gemeente ondersteunt.

Veel jongeren én volwassenen vinden dat bij carnaval een biertje hoort. Niets mis mee zolang het niet uit de hand loopt en het bij één of enkele biertjes blijft. Voor jongeren onder de 16 is het advies helemaal geen alcohol te drinken. Zij zijn namelijk extra gevoelig voor alcohol. Het veroorzaakt blijvende hersenschade. De gevolgen van ‘een paar biertjes’ zijn niet kinderachtig.

NEE = NEE óók tijdens de carnaval
Nederlandse kinderen beginnen vroeg met alcohol. Vaak gebeurt dat bij feestjes, onder toezicht van ouders. Vooral tijdens de carnaval vinden veel ouders het moeilijk om ‘nee’ te zeggen. Feit is dat als je als ouders het drinken toelaat tijdens een feest zoals carnaval, je eigenlijk aangeeft: ‘voor deze ene keer is drinken niet erg’. Het kan de nodige discussies opleveren wanneer ouders het drinken na carnaval dan weer verbieden.
 
Regels stellen werkt
Bijna 66% van de ouders van jongeren onder de 16 zegt ‘nee’ tegen alcohol voor hun kind.
Maar: hoe ouder het kind, hoe minder stellig de ouder is. Bij een vijftienjarige zegt nog maar de helft van de ouders nee. Feit is dat ouders meer invloed hebben op het drinkgedrag van hun kind dan ze zelf denken. Blijf dus ‘nee’ zeggen!
 
Meer weten?
Kijk op www.thinkbeforeyoudrink.nl voor tips en meer informatie over risico’s van alcoholgebruik door jongeren. Test daar ook je kennis over alcohol en jongeren en win! 

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.