vrijdag 29 maart 2024

Dertien medailles tijdens BiesBosch Trofee voor Biesboschzwemmers

6 februari 2011 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Sinds 2003 organiseren de Biesboschzwemmers in Gorinchem de BiesBosch Trofee. Vorig jaar had men de beker gewonnen en uiteraard was dit nu ook het doel. Met tegenstand uit Zoetermeer (WVZ), Dongen (De Vennen), Oosterhout (De Warande), Waalwijk (WVZ) en Utrecht (Zwemlust Den Hommel) beloofde het van tevoren een spannende strijd te worden om de plaatsen twee tot en met vier. Helaas voor de Werkendammers werden zij vierde.

Jade Groeneveld en Marcha Admiraal waren de meest succesvolle zwemsters. Jade en Marcha moesten beide 100 vlinderslag en vrije slag zwemmen, maar dan in hun eigen categorie. Voor Jade betekende dit op beide afstanden de winst en op de vrije slag een persoonlijk record en een startbewijs voor de Nederlandse Junioren Kampioenschappen (NJK2011) in Dordrecht. Marcha haalde ook op beide afstanden de winst en zwom haar beste seizoenstijden tot nu toe. Aan het einde van de wedstrijd mocht Marcha ook starten in de 100 wisselslag en op deze afstand werd ze tweede. Op de vlinderslag verbeterde Marcha haar eigen wedstrijdrecord met ruim 1,5 seconden. De laatste gouden medaille was voor ‘good-old’ Marjo Goelema-Koek. Zij wist de 100 schoolslag te winnen al leek die winst aan het einde nog aan haar neus voor bij te gaan.

Naast de vijf gouden en een zilveren medaille werden er nog twee zilveren medailles gewonnen.  Sanne van de Pol en Thomas Zielhorst wisten deze te veroveren. Sanne deed dit op de 100 schoolslag met een tijdsverbetering van ruim 2 seconden. Thomas haalde deze medaille op de 100 rugslag. Beide wisten met hun tijden te voldoen aan de richttijden voor Dordrecht en zij deden dit ook op de 100 vrije slag al waren daar geen tijdsverbeteringen.

De laatste vijf medailles werden behaald op 100 schoolslag, vrije slag en wisselslag en in de 4 x 50 vrije slag estafette meisjes. Tonny Methorst haalde twee van de vijf medailles binnen. Zij deed dit op de 100 schoolslag en in de afsluitende 100 wisselslag. Voor Chantal Paans en Rebecca Schmidt was er op de vrije slag een bronzen medaille. Beide deden dit met een persoonlijk record. De laatste medaille was voor Jade, Anne Ippel, Lisanne van Dijk en Sanne. Zij wisten met hun vieren in de estafette naar het brons te zwemmen. Daarnaast wist Anne op de 100 schoolslag haar persoonlijke tijd aan te scherpen en Chantal zwom op de 50 en 100 vlinderslag ook nieuwe toptijden.

Het was te merken dat niet iedereen in goeden doen was. Diverse zwemmers hadden aangegeven niet helemaal fit te zijn, maar ze wilden deze wedstrijd absoluut niet missen. Voor Marjolein van den Berg, Elise voor den Dag, Carmen Damen, Tom Kruis en Simon Schmidt werd de middag opgesierd met een of meerdere persoonlijke records.

Nadat alle nummers gezwommen waren werd de eindstand opgemaakt. De winst, en dus ook de beker, ging naar WVZ, tweede werd De Warande en derde werd Zwemlust Den Hommel. Volgend jaar zullen de Zoetermeerders weer naar Gorinchem moeten komen om de beker te verdedigen en de Biesboschzwemmers zullen dan proberen de BiesBosch Trofee weer te veroveren.