zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Gratis krant in de Bieb

17 januari 2011 (door AalburgNet)

AALBURG -  Vanaf deze week ligt er op alle locaties van Bibliotheken Altena een gratis krant voor u klaar met als titel: “Lezen kan altijd!”. Het is een zgn. ‘bewaarexemplaar’: is hij niet voor nu, dan wellicht voor later! Deze krant is een eenmalige uitgave van het Loket Aangepast-lezen, waarin meer bekendheid wordt gegeven aan en aandacht wordt gevraagd voor de dienstverlening door de bibliotheek aan mensen die niet meer op een ‘gewone’ manier een boek kunnen lezen. Dit kan veroorzaakt worden door een visuele beperking, een (chronische) ziekte (bijv. Parkinson), dyslexie, en dergelijke. De meeste mensen krijgen vroeger of later te maken met slechter zicht. Haal en bewaar deze krant!

Nadere informatie is te vinden op: www.bibliotheekaltena.nl en op www.aangepast-lezen.nl.
Contactpersoon Bibliotheek Altena: Tryntsje van Vessem, 0183-501983 of t.vanvessem@bibliotheekaltena.nl.

Rol bibliotheek
Steeds meer openbare bibliotheken maken werk van aangepast-lezen. Ze hebben in de eerste plaats een doorverwijsfunctie naar het landelijke Loket Aangepast-lezen. Verder worden er voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd en kennismakingskoffers met een zgn. daisyspeler uitgeleend. Met een daisyspeler kunnen gesproken boeken op een gemakkelijke manier afgeluisterd worden. Het robuuste apparaat is erg eenvoudig in gebruik en heeft veel navigatiemogelijkheden: leessnelheid aanpassen zonder stemvervorming, pagina’s en hoofdstukken vooruit/achteruit ‘springen’, etcetra. Daarnaast onthoudt het apparaat waar u gebleven bent bij het verwijderen van de Daisy-rom. De meeste zorgverzekeraars vergoeden het apparaat. Bij Bibliotheken Altena is de koffer voor iedereen te leen voor € 2,50 per 6 weken.

Weetjes
Er zijn niet alleen gesproken boeken beschikbaar, men kan zich ook abonneren op (gesproken) kranten en tijdschriften. Maar ook privédocumentatie kan omgezet worden in gesproken vorm. Denk daarbij aan bijsluiters, recepten of een koopcontract. Dan is er nog het zgn. reliëfwerk: landkaarten, situatietekeningen en plattegronden waarop alle elementen en lijnen voelbaar zijn. Bij dit alles geldt: u hoeft er de deur niet voor uit, alles wordt thuisbezorgd. Het motto is en blijft: lezen kan altijd!

Streaming
Het Loket Aangepast-lezen biedt boeken, kranten en tijdschriften ook via streaming aan. Dit is een verzamelterm voor de techniek om audio rechtstreeks via het internet te beluisteren met behulp van een computer of een voor streaming geschikt afspeelapparaat. Voordeel: u kunt meteen beginnen met ‘lezen’ en hoeft niet te wachten op de zending per post. Ook dit is een gratis service van het Loket Aangepast-lezen.
 

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.