zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Brand Moerdijk: onrust in Werkendam niet nodig

5 januari 2011 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - De brand op het industrieterrein in Moerdijk wordt door de gemeente Werkendam nauw-lettend gevolgd. "Het heeft onze aandacht. De ge-meente is alert en houdt de situatie in de gaten. Mochten er veranderingen optreden, houden wij u via de gemeentelijke website op de hoogte."

Omroep Brabant en RTV Rijnmond zijn ingeschakeld als rampenzender. Omroep Brabant is bereikbaar via de ether op 91,0 FM of Kabel 107,4 FM. (www.omroepbrabant.nl) - Radio Rijnmond is bereikbaar via de ether op 93,4 FM. 
Ook de website www.crisis.nl is ingeschakeld.
 
 Tijdstip bericht: woensdag 5 januari 19.00 uur.
 

RTV Rijmond noteert:

"Bij het chemisch bedrijf Chemie-Pack op industrieterrein aan de Vlasweg in Moerdijk woedt woensdagmiddag een zeer grote brand. Bewoners van de oostelijke Hoeksche Waard en inwoners van Willemsdorp in zuid-Dordrecht hebben het advies gekregen om binnen te blijven en ramen en deuren dicht te houden. In deze gebieden zijn ook de sirenes afgegaan.

De brand gaat gepaard met grote zwarte rookwolken. De wind drijft de enorme rookwolk in de richting van de Hoeksche Waard en Dordrecht. Volgens een ooggetuige reiken de vlammen tot veertig meter hoog.  Er zijn nog geen gevaarlijke stoffen gemeten, de metingen gaan nog steeds door.

Chemie-Pack
Het heeft allemaal te maken met een zeer grote brand bij een chemie-bedrijf in Moerdijk. Het gaat om het bedrijf Chemie-pack aan de Vlasweg in Moerdijk. De brand veroorzaakt enorme zwarte rookwolken. In de wijde omgeving zijn vlammen van tientallen meters hoog te zien. De brandweer bestrijdt het vuur met honderd manschappen. Ook een tankwagen heeft vlam gevat. Drie naastgelegen bedrijven zijn ontruimd. Ze staan precies in de rook. Vanuit de brandhaard klinken continu explosies en zijn lichtflitsen te zien. De brandweer heeft extra hoogwerkers laten aanrukken om het vuur vanuit de hoogte te bestrijden.

Tanks
Chemie-Pack bestaat uit meerdere loodsen waar chemicaliën worden verpakt en opgeslagen. Er staan tien tanks met elk ruim 23.000 liter aan chemische stoffen. Het gaat om verwarmde tanks die brandbare, giftige en bijtende stoffen kunnen bevatten. De brandweer houdt de loodsen waarin geen brand woedt, nat om overslaan te voorkomen. Het vuur zelf wordt bestreden met vooral schuimkanonnen.

Omgeving
De omgeving is afgezet. De afslagen naar Moerdijk vanaf de snelweg A17 zijn afgesloten. De politie bekijkt nog of de naburige A16 ook wordt afgesloten. Ook de Moerdijkbrug gaat mogelijk dicht, als de rook zich naar het oosten blijft uitbreiden. Er zijn nog geen berichten over gewonden, wel zijn er uit voorzorg ambulances ingezet. De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt. Het ministerie van Veiligheid heeft de hoogste alarmfase afgekondigd.

De Milieudienst Rijnmond DCMR heeft tot nu toe geen klachten binnengekregen over de rook. Een uitrukdienst is op weg naar Barendrecht, dat ongeveer dertig kilometer noordelijk ligt. Moerdijk zelf valt buiten het werkgebied van DCMR, maar bij klachten komt de dienst dichterbij de brand ook in actie." (RTV Rijnmond)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.