zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

CDA: Zorg om achterblijvers Noordwaard

31 december 2010 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Het CDA is geschrokken van de berichten van de achterblijvers in de Noordwaard en  wil opheldering van de wethouder over het ongenoegen van deze Noordwaarders. De partij CDA heeft inmiddels vragen gesteld en wenst een spoedig antwoord.

De Noordwaard grenst aan de rivier de Nieuwe Merwede. Sinds 2001 doet daarom het ministerie van Verkeer en Waterstaat mee met het convenant voor de Noordwaard, in het kader van haar beleid 'Ruimte voor de rivier'. Zo krijgt het water uit de Nieuwe Merwede de ruimte. Hiervoor wordt onder andere de Merwededijk op twee plaatsen doorgestoken. Het water stroomt via kreken door de Noordwaard en volgt zijn eigen weg.

De ontpoldering van de Noordwaard is nodig om bij hoge waterstanden meer rivierwater op een veilige manier te kunnen afvoeren. De maatregel betreft het gedeeltelijk afgraven van de dijken om in- en uitstroomopeningen te creëren. Bij de ontpoldering worden er mogelijkheden voor bewoners en ondernemers gecreëerd zodat ze zoveel mogelijk in het gebied kunnen blijven wonen, hoewel het niet mogelijk is alle woningen en opstallen in het gebied te handhaven. Rijkswaterstaat koopt alle woningen van bewoners die uit de Noordwaard weg willen. 

De onderhandelingen met Rijkswaterstaat over compensatie voor de grond die de bewoners zullen verliezen zijn in het slop geraakt. Een aantal bewoners is het gedoe meer dan beu en wil het laten aankomen op uitkoping. Vic Gremmer, voorzitter van de bewonersvereniging:  "De mensen willen weten waar ze aan toe zijn. Als door de overheid wordt gesteld van "Dit is het, daar moet je het mee doen, anders ga je maar weg", weet ik niet hoe dát zal uit pakken.'

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.