donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Perenboom geplant door burgemeesters hand...

4 december 2010 (door AalburgNet)

AALBURG -  Burgemeester Fons Naterop plantte gisteren op het kruispunt Kromme Nol en Maasdijk een perenboom. Met de aanplant van perenbomen op het kruispunt van de Kromme Nol en de Maasdijk wordt opnieuw een start gemaakt met het herstellen van een karakteristiek landschapselement: het terug brengen van fruitbomen langs de rivierdijk.

In 1998, nu ruim 10 jaar geleden, werden aan de Veldstraat in Wijk en Aalburg veertig perenbomen geplant, de eersten in een lange reeks. Met deze aanplant werd een begin gemaakt met het herstel van een laan van perenbomen. Van oudsher werden er namelijk in de berm van plattelandswegen stoofperen geplant om ook in de winter over fruit te kunnen beschikken.

Het plan van de Stichting Herstel Perenbomenlaan werd bijzonder ondersteund door de gemeente Aalburg. Een goede samenwerking, die er toe heeft geleid dat er in de afgelopen jaren in totaal zo’n kleine duizend bomen zijn aangeplant.
Het initiatief werd in financieel opzicht mogelijk gemaakt door donateurs uit binnen- en buitenland. Werkelijk uit alle hoeken van de wereld kwamen bijdragen om dit bijzonder stukje cultuurlandschap te herstellen.
Maar niet alleen door geldelijke bijdragen ook met handkracht werd het herstel ondersteund, vrijwilligers zorgden voor het snoeien van de bomen, het plukken van de peren en het water geven in droge periodes.
 

Na afronding van de herstelde perenbomenlaan is het goed om vooruit te kijken. In ons mooie rivierenlandschap is de fruitboom een kenmerkend element. In het voorjaar genieten velen van de prachtige bloesem langs onze dijken en wegen. (Aalburg)


Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.